Kunnanvaltuustolla historiallinen hybridikokous

Nurmijärven kunnanvaltuusto piti keskiviikkona ensimmäisen kerran budjettikokouksen hybridinä. Ensi vuoden talousarviosta päätettiin siten, että suurin osa valtuutetuista osallistui siihen netin välityksellä kotoa, töistä, autosta tai jostain muualta käsin. Valtuustosalissa oli puheenjohtaja Kallepekka Toivosen lisäksi muutama viranhaltija ja valtuutettu.

Alun teknisten vaikeuksien jälkeen kuutisen tuntia kestänyt kokous sujui hyvin. Tekniset ongelmat olivat yllättäviä, sillä tekniikka on toiminut aikaisemmin hyvin. Onhan kunnan kokoukset pidetty keväästä alkaen pääosin etänä Teams-kokouksina.

Kokous oli myös sikäli historiallinen, että vaikka kunnallisvaalit pidetään ensi huhtikuussa, joululahjarahoja ei jaettu eikä tehty vaalibudjettia. Sellaisiakin muistelen joskus takavuosina tehdyn.

Nyt päätetty budjetti on samalla tämän valtuuston viimeinen. Vuoden päästä ovat uudet tai uudelleen valitut valtuutetut asialla.

****

Kunnanhallituksen esitys meni läpi lähes sellaisenaan. Kokoomuslaisittain ajatellen budjetti on linjakas, kun veroja ei korotettu eikä menoja lisätty. Maltti oli valttia.

Menona lisättiin vain 20 000 euroa katuvalojen kesäkäyttöön. Sehän on usein ollut symbolisena säästökeinona esillä, mutta katuvalaistus kesäöinäkin on merkittävä turvallisuustekijä. Katuvalojen kesäkäyttö päätettiin Visa Tarikan esityksestä lähes yksimielisesti äänin 46 – 2, 3 vaiti.

Toki joitakin yrityksiä lisätä menoja tehtiin. Toisten tekemiä ehdotuksia syytettiin vaalityöksi tai populismiksi, omat oli tietysti vain tarpeesta lähteviä.

Ryhmäpuheissa todettiin, että jälleen kerran tilanne oli huonompi kuin vuotta aiemmin. Näin on ollut useana vuotena. Ei ole kuitenkaan syytä epätoivoon. Ongelman ratkaisemiseen on herätty ja nuuka-ohjelman tavoitteena on saada velkaantuminen hallintaan ja talous tasapainoon muutaman vuoden tähtäimellä.

Budjettia voi sanoa säästöbudjetiksi, olihan ehdotusta karsittu moneen kertaan. Budjetista päättämistä helpotti, että nyt ei mukana ollut investointiohjelmaa kokonaisuudessaan. Se käsitellään joulukuussa yhdessä palveluverkkosuunnitelman kanssa. Silloin on odotettavissa enemmän vääntöä.

****

Pääkirjaston remontista päätettiin kuitenkin jo nyt, sillä sen suunnittelu on pitkällä. Käsittelyssä perussuomalaiset esittivät remontin siirtämistä vuodella eteenpäin. Tuntui, että he asettivat ylipäätään kirjaston merkityksen kyseenalaiseksi.

Pidän kirjastoa peruspalveluna, joten oli hyvä, että remontti säilyi ensi vuodella selvin äänin 46 – 5. Olemme sivistyskunta!

Siirtäminen vuodella tai useammalla eteenpäin on vuosien mittaan ollut paljon käytetty keino tasapainottaa budjetteja tai vastustaa hankkeita. Pääkirjastokin on ollut jojon päässä ainakin kymmenen vuotta. Lopulta siirtäminen tulee tiensä päähän: on pakko tehdä jotain.

Kuinkahan paljon on vuosien mittaan tullut turhia kustannuksia päätösten ja hankkeiden siirtämisen vuoksi? Lopulta investoinnit kasautuvat ja päästäisiin helpommalla, jos päätökset tehtäisiin ajallaan.

Toki joskus harkinta-aika on tarpeen ja voidaan siten välttyä virhepäätöksiltä. Päättäjien tehtävä on arvioida, milloin on oikea hetki.

****.

Suurin muutosehdotus menopuolella koski yksityisteiden hoidon tukea, johon keskusta esitti roimaa korotusta. Ehdotus hävisi äänin 31 – 19, yksi vaiti. (Korjaus 14.11. Esityksen teki Kalle Mustonen kesk, ei keskustan ryhmä. - mj)

Reipas oli myös Harri Lepolahden sd ehdotus korottaa veroprosenttia 0.5 prosenttiyksiköllä 20.25:een. Korostusehdotus hävisi äänin 38 – 13, joten prosentti pysyy entisellään. Myös Johannes Haapalaisen kd ehdotus nostaa kiinteistöveroa hävisi.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä kiitti valtuustoa vastuullisuudesta. Mutta kuten edellä jo totesin, todellinen koetus on vasta joulukuussa, kun päätetään Nuukasta ja Pavesta eli palveluverkkosuunnitelmasta kouluhankkeineen. Silloin tarvitaan enemmän päätöksentekokykyä ja jopa vähän luovuutta.