Nurmijärven kunnanvaltuusto päätti äänin 27–18–5 vaiti hylätä aloitteen Pride-liputtamisesta kunnanviraston edessä kesän Pride-viikolla. Se taisi olla tämän nelivuotisen vaalikauden merkittävimpiä arvopäätöksiä, ainakin sellaiseksi koettu.

Päätös tuskin on Nurmijärvelle kunniaksi, vaikka mainetta se voi tuoda. Yleinen linja kunnissa ainakin täällä lähiseudulla on, että kunnatkin liputtavat. Myös yritykset näyttävät ottavan kantaa Priden puolesta, eivätkä koe menettävänsä sen vuoksi asiakkaita.

Keskustelu oli varsin tunteikasta ja toisaalta kovaa. Se oli kyllä asiallisempaa kuin sosiaalisessa mediassa, jossa oli paljon asiatonta ja moni vielä väänsi aiheesta vitsejäkin.

Syytökset sinkoilivat kaikkiin suuntiin. Se tuntui kuitenkin rehelliseltä, jokainen äänesti siten kuin tunsi voivansa. Ilmeisesti tässä kohdassa nyt mentiin suomalaisten tai ainakin Nurmijärven valtuutettujen enemmistön arvomaailman mukaan?

Toisaalta Nurmijärven Uutisten etukäteen tekemässä kyselyssä 1700 vastanneesta 63 pros. äänesti liputtamisen puolesta. Sen mukaan nurmijärveläiset olisivat suvaitsevaisempia kuin edustajansa valtuustossa.

Kannanotto koettiin valtuustossa vaikeaksi tehtäväksi varsinkin nyt vaalien herkistäessä mieliä. "Pormestarikisa" käy meilläkin kiivaana. Ehkä valtuutetut yrittivät laskea, kumpi kanta vie tai tuo enemmän ääniä. Vaiti olleet saattoivat ajatella siten minimoimansa ainakin tappiot. Iso kunnioitus Joona Suomelle ja Petri Vaulamolle, jotka omasta ryhmästäni äänestivät liputuksen puolesta.

Kireisiin keskusteluihin kuuluu usein liioittelu. Liioitellaan seurauksia, jos tehtäisiin näin tai ei tehtäisi. Niin tälläkin kerralla.

Esimerkki valtuustokeskustelun yli lyönneistä: jos nyt liputetaan sateenkaariväreillä, seuraavaksi vaaditaan S-ryhmän tai muiden ”kuppikuntien” lippua kunnan salkoon. Ikävä huippu tästä oli Facebookissa, jossa rinnastettiin Pride-lippu natsien lippuun.

Ennakkoluulot puetaan monenlaisiin asuihin.

****

Arvoista ei pidä ketään syyttää. Niiden muuttamista ei voi vaatia ja muutokseen vaikuttaa vain aika, tiedon lisääntyminen tai omakohtainen kokemus.

On myös syytä ottaa todesta se nyt hyväksyttyyn päätökseen kuuluva kohta, että ”edistämme yhdenvertaisuutta muilla tavoin”. Toivottavasti näin ajatellaan ja toimitaan.

Itse olisin kannattanut liputtamista, koska se olisi julkinen tuen osoitus syrjityille vähemmistöille.

Nurmijärvelle tuskin on hyväksi, että poikkeamme pääkaupunkiseudun linjasta. Toki joku voi ajatella, että olemme ainoat suoraselkäiset.

”Suoraselkäisyyttä” olemme osoittaneet aikaisemminkin maahanmuuttajiin ja pakolaisiin suhtautumisessa. Nurmijärvi sinnitteli pitkään maahanmuuttajien ottamista vastaan 1990-luvulta alkaen, mutta nyt on pakolaisiakin tullut tänne jo vuosien ajan. Toki aina äänestysten jälkeen.

Keskustelu kävi 1990-luvulla pakolaisten suhteen soveltaen samoin perustein kuin nyt lippuasiassa. "Ei olla itse asiaa vastaan", mutta ”nyt ei ole oikea aika tai tämä ei ole oikea tapa”.

****

Tuli mieleeni, että kunnan sijaan seurakunta voisi liputtaa sateenkaarilipulla. Sehän olisi hyvinkin kristillisten arvojen mukaista. Kirkonkin strategiapapereiden arvoissa mainitaan aina kaikkien ihmisten yhtäläinen ihmisarvo ja sen edistäminen. Pääkaupunkiseudun seurakunnat ovatkin jo muutamana vuotena olleet mukana, kirkkohallituskin kerran - ja sai isot moitteet. Ei tientenkään itse asiasta, jota kaikki kannattavat, vaan väärästä menettelytavasta.

Tuskin seurakunnat yleisesti kuitenkaan nostavat lippua salkoon. Ehkä pelätään kirkosta eroamisia samaan tapaan kuin poliitikot pelkäävät äänten menettämistä, tai muutoin voimakasta konservatiivisemmän väen vastustusta.

Seksuaalivähemmistökysymyksen kanssa kirkko on kamppaillut vuosien ajan. Se on minullekin tuttu haaste kirkolliskokouksessa. Täydestä torjunnasta on kirkossa vähitellen tultu hyväksymiseen asti. Vähemmistöön kuuluva voi jo olla kirkon töissä, mutta nyt kipuillaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen kanssa.

Voimasuhteet kirkolliskokouksessa ovat suurin piirtein tasan, fifty-fifty, mutta päätökseen tarvitaan ¾ määräenemmistö.

Olen olettanut, että kirkollisten piirien ulkopuolella sukupuolivähemmistöön suhtauduttaisiin suvaitsevaisemmin kuin kirkossa. Liputuksen käsittely Nurmijärvellä viittaa kuitenkin siihen, että suhtautuminen kirkon ulkopuolella onkin fifty-sixty Matti Nykäsen tapaan laskien.

****

Yksi yhteinen piirre tämän asian käsittelyssä niin kirkossa kuin muuallakin on, että keskustelua käydään vähemmistön päiden yli, heterot keskenään. En kuullut valtuustopuheissakaan juuri tuodun esiin sitä, miltä vähemmistöön kuuluvista tuntuu, eikä asiaa katsottu heidän silmiensä läpi. Heitä elää täällä Nurmijärvelläkin varmaan kohtalaisen iso joukko.