Kirjoitin syksyllä Nurmijärven Uutisiin kirjoituksen Järvikierroksesta. Järvikierros on yhden Kivenkyydin reitin nimi. Kuivattua Nurmijärveä kiertävää reittiä ajetaan koulupäivinä kahdeksan kertaa.

Eräs lukija otti yhteyttä ja totesi kirjoituksessa olleesta virheestä kylän nimessä. Palaute oli aivan kohdallaan. Itse asiassa pienten kylien nimet ja sijainnit saattavat olla nurmijärveläisille varsin vieraita. Parhaiten kukin tuntee sen oman kylänsä ja on tarkka, miten kylän nimi julkisuudessa esiintyy. Joskus on vaikea vetää rajaa kylän ja kylän osan kesken.

Tässä kirjoituksessani ollut kuvaus reitistä:

”Ensin ajetaan Punamullantietä Perttulantielle ja edelleen Hongisojantielle. Kierretään Nurmijärveä ja pian sivutaan Perttulassa Kuhajärveä, molemmat jo kuivattuja järviä. Käännyttäessä Hongisojantieltä Taipaleentielle Valkjärvi melkein näkyy. Taipaleentieltä mennään Suontaantietä Kirkkotielle. Viirinmuurinmäki ajetaan ennen Kirkonkylään tuloa.”

Hongisojantie ei kulje Perttulan kautta, vaan Taipaleentielle käännytään Numlahdessa, joka on paitsi kartano Lopentien ympärillä myös kylä.

Pahoittelen virhettä, joka oli vielä melkein tahallinen. Ajattelin Perttulan nimeä käyttämällä tulevan paremmin selville, mistä reitti kulkee, mutta ei se niin tainnut olla. Parasta olisi käyttää myös pienempien kylien oikeita nimiä.

****

Kuhajärvi on aikoinaan sijainnut Numlahden ja Uotilan välissä ja sijaitsee siinä yhä peltoaukeana. Uotilasta seuraava kylä on Perttula, joka on noussut alueen suurimmaksi karttanimeksi. Koulupiirin koulua kutsutaan kuitenkin Uotilan kouluksi.

Jonkun verran huojuntaa on myös ainakin UotilanKlaukkalan Metsäkylä – Luhtajoen, Uudenkylän ja Palojoen Metsäkylän kohdalla. Uusikylä sijaitsee Kirkonkylän ja Rajamäen välissä. Rajamäki sisältyy eräissä rekisterikartoissa Uuteenkylään.

Aikoinaan ollessani paikallislehden toimittajana, eniten palautetta tuli Uotilan nimen unohtamisesta. 

Uusikylä nousi äskettäin somekeskustelussa esiin, kun tv:ssä julkaistiin lyhyt pätkä strutsitilalta ja kerrottiin sen sijaitsevan Rajamäellä. Keskustelussa se sijoitettiin myös Kirkonkylään. Voisihan sitä pitää aivan oman kylänään.

Jokunen vuosi sitten jotain kunnan suunnitelmaa tehtäessä yritettiin määritellä, mikä on kylä. Kaiken tietävä Wikipedia määrittelee kylän näin: ”Kylä on pysyvän alueellisen kokonaisuuden muodostava pienehkö asutusyhteisö, joka koostuu toistensa läheisyydessä sijaitsevista maalaistaloista.”

Nykyään kylissä on muitakin kuin maalaistaloja, eikä kylä aina ole pienehkö.

Nurmijärvellä on muitakin kyliä kuin kolme päätaajamaa ja ne muutamat useammin kunnan uutisissa esiintyvät. Kannattaa tutustua pitäjän karttaan.

Myös nimien kohdalla pitää olla tarkkana. Uudenkylän kohdalla epävarmuutta aiheutuu kirjoitusasu: Uudessakylässä vai Uusikylässä. Se on sukua kysymykselle Nukarilla vai Nukarissa tai Rajamäellä vai Rajamäessä? Vanha kansa lyhensi nimiä kuten Paloolla ja Kirkolla.

Minusta paikalliset ja perinteiset, vanhatkin kirjoitusasut ovat kivoja, vaikka kielitietäjät eivät aina niitä hyväksyisi. Esimerkki siitä on vaikkapa Maaniittu, joka on jo lähes vakiintunut käyttöön.

Kivenkyydin Järvikierroksella saattaa tutusta yhteen pieneen osaan kotikuntaamme. Suosittelen.