Suomessa on luettu viime päivät jälleen Aapista, kun on tavattu luottoluokitusyhtiöiden taloudellemme antamia aakkosia. S&P alensi luokituksemme kolmesta Aasta kahteen Aahan ja plussaan, siis AA+. Perusteluna olivat taloutemme tulevaisuuden näkymät ja kykymme tehdä päätöksiä talouskehityksen parantamiseksi.

Maan johto ja monenmoiset eturyhmät ovat jo ehtineet vähätellä luokituksen merkitystä. On syntynyt käsitys, että se ei edes koske meitä. Hesari kirjoitti siitä tänään ja totesi, ettei pidä laittaa päätä pensaaseen.

Luokitus vaikuttaa jollain aikavälillä korkotasoon, joten kyllä sillä hintalappu on. Enemmän kuitenkin vaikuttavat ne syyt, joiden vuoksi luokitusta pudotettiin.

Emme voi sanoa, että emme tienneet. On tiedetty: väestö vanhenee, työaika suhteessa odotettavissa olevaan elinikään lyhenee, julkinen talous kuluttaa enemmän kuin tienaa ja sen vuoksi velkaantuu. On tiedetty, että tarvitaan eläkeuudistus ja eläkkeelle siirtymistä on siirrettävä myöhemmiksi. On tiedetty, että julkisten palvelujen tuottamista ja hallintoa on saatava yksinkertaistettua. On tiedetty, että sote- ja kuntarakennetta on uudistettava. On toki myös huomattu ja karsaasti koettu, että vienti ei vedä.

Mutta päätöksiä ei ole saatu aikaan. Kaikki tahot ovat vain vahtineet omaa etuaan ja estäneet ratkaisujen tekemisen. Hiileen on puhallettu, mutta kukin omaansa. Kokoon saatu hallitus on liian monesta palikasta ja eturyhmästä koottu, kiitos kansan vaaleissa antamien äänien. Opposition on turha syyttää hallitusta, kun ovat itse vastustaneet kaikkia uudistuksia. Etujärjestöt ajavat suppeasti omia tai jäsentensä etua ja ovat pitäneet parhaan ratkaisuna, ettei tehdä mitään, paitsi nimellispalkkojen korotuksia.

On huomattava, että kunnatkin ovat osa julkista taloutta. Kuntien velkaantuminen rasittaa koko maan velkaantumista. Silti kaikki kunnat ovat viime vuodet todistelleet kykyään selvitä omillaan.

Tuli mieleen parin vuoden takainen episodi, kun suomalaiset ehdottivat Etelä-Euroopan talouskriisin aikana, että äänimäärä Euroopan unionissa pitäisi jyvittää luottoluokituksen mukaisesti niin, että asiansa hyvin hoitaneilla kolmen A:n mailla olisi enemmän ääniä. Sittemmin sitä ei ole kukaan ehdottanut.

Itsekkyys ei vie pitkälle. Siitä luokitukset kertovat.