Nurmijärven kunnanvaltuusto aloitti vuoden ensimmäisen kokouksensa muistamalla pitkäaikaisia työntekijöitä ja luottamushenkilöitä Tasavallan Presidentin myöntämillä ansiomerkeillä ja upealla ruusulla. Juhlava alku. Kymmeniä vuosia työ- ja luottamushenkilökokemusta oli huomion keskipisteenä, josta minäkin pääsin osalliseksi. Iso kiitos muistamisesta kunnalle ja Tasavallan Presidentille. Olin yllättynyt, kun asiasta ensimmäisen kerran kuulin.

 Kiitos myös Kallepekalle ja Jarille hyvistä puheista, joissa kunkin merkinsaajan kohdalla tuli esiin pitkän uran ohella mielenkiintoisia ja yllättäviäkin asioita: lentolupakirja, partio, tietotekniikan ja humanismin yhdistelmä, lisäkoulutukset ym. ym. Tutuistakin ihmisistä tunnemme usein vain pienen osan, johon on tutustuttu työyhteisössä, luottamustehtävissä tai vaikkapa harrastusissa.

Tämäkin osio puheineen on katsottavissa kunnan kotisivulta valtuustovideosta www.nurmijarvi.fi.

****

Varsinaisissa kokousasioissa oli rutiinin makua ja niistä selvittiin nopeasti. Tavalliseen tapaan jokin juridinen muotoseikka haluttiin lisätä.

Tausalla oli sinänsä isojakin asioita, kuten tilintarkastusyhteisön valinta ja vaihtaminen. Kuuma-kuntien yhteistyön budjetti ja suunnitelma tälle vuodelle oli niin ikään päätettävänä. Kuuma on jäänyt viime aikoina Keusoten varjoon, mutta Kuumakin on yhä.

Kunnan palveluja on tutkittu ja verrattu muihin kuntiin. Tulokset löytyvät kunnan sivulta. Keskimäärin oltiin Nurmijärvellä keskimääräisen tyytyväisiä, mutta monen palvelun kohdalla oli myös takapakkia. Kiinnitin huomiota siihen, että tyytyväisimpiä olivat rajamäkeläiset, seuraavina kirkonkyläläiset ja tyytymättömimpiä olivat klaukkalalaiset. Kunta oli jaettu taajamittain suuralueisiin eli arvioissa olivat mukana keskustaajamien lisäksi niiden ympäristöt. Vastaajia oli 519, mikä kohtalaisen iso määrä. Sami Virtanen piti vastaajien ikäjakaumaa tosin suppeana, mikä saattoi vaikuttaa eräistä palveluista annettuihin arvioihin. Eri ikä- ja elämänvaiheissa tulevat eri palvelut tutuiksi ja arvioitavaksi.

****

Kaksi aloitetta jätettiin. Harri Lepolahti esitti selvitettäväksi lasten kotiintuloajan suosittelemista. Hyvä puheenaihe – kuten kaikki vanhemmat tietävät ja muistavat, mutta tuskin siihen kunnallista suositusta tulee. Ylipäätään kunta/kunnanvaltuusto voi hallita vain osaa ei elämästämme ja arjestamme, ei kaikkea.

Leni Pispala esitti aloitteessaan vammaispoliittisen ohjelman laatimista Nurmijärvelle ja mikäs siinä.

****

Kunnanjohtaja Outi Mäkelän tilannekatsauksessa oli jälleen paljon asioita:

  • kuntaan tullut uusia johtajia ja lisää on haussa.
    (Oma kommenttini: Nurmijärvi on iso ja kehitettävä kunta, johon lahjakkaat virkamiehet ja –naiset hakeutuvat, ja josta he pyrkivät lisää hyvää kokemusta saaneena myös eteenpäin. Se on luonnollista urakiertoa, ei ongelma.)
  • Keusote on aloittanut, ja ilmeisesti ilman ainakaan suuria ongelmia.
  • Joukkoliikennekin meni vuoden vaihteessa uusiin puihin ja siinä on ollut haasteita, joihin kunnanjohtajan mukaan on jo vastattu ja parannuksia on yhä tulossa. Solmu (kunnan sivulla ohje) on paras kanava antaa palautetta.
  • sisäilmaongelmien ratkaisemisiakin on työlistalla päiväkodeissa ja kouluissa. (Luottamushenkilön terveiset: Tähän kaivataan isompaa kokonaisratkaisua!)
  • Positiivisia ilmiöitä kootaan ja ne julkistetaan viime vuoden tapaan Gaalassa 20.3. Monikossa.