”Stadin ja bönden välissä” oloa kuvasi nuorisovaltuuston edustaja Patrik Kuosmanen Nurmijärven vahvuudeksi, kun kuntamme vetovoiman vahvistamishanketta käynnistettiin tiistai-iltana kunnantalolla.

Nurmijärvi-ilmiö ei ole ohitse, vakuutti useampi panelisti, mm. kiinteistövälittäjä ja kunnanjohtaja, vaikka Hesari on yrittänyt siihen suuntaan vihjailla. Nurmijärvi kiinnostaa edelleen asuinpaikkaa pääkaupunkiseudulta etsiviä. Ja monet nuoret palaavat oltuaan välillä muualla opiskelemassa ym.

Vahvuutena on juuri tuo ”stadin ja bönden” välissä oleminen. Kaupungin työpaikat, palvelut ja huvit ovat lähellä, mutta asutaan kuitenkin väljästi luonnon helmassa. Asuminen on edullisempaa kuin lähempänä Helsinkiä ja kunnan palvelut ovat kunnossa.

Puutteitakin nähtiin. Joukkoliikennettä pitäisi olla enemmän, mutta sen esteenä on laskeva kierre: vuoroja olisi jos olisi matkustajia, ja matkustajia olisi jos vuoroja olisi. Samaan aikaan tiet täyttyvät henkilöautoista.

Kaupallisia palveluja toivottiin enemmän, mutta fakta lienee, että varsinkin erikoiskauppa keskittyy. Samalla kun lähdetään Villaan tai Jumboon ”shoppailemaan”, valitetaan oman kunnan suppeita palveluja, ja kauppiaat valittavat, kun käydään naapurissa. Kierre on sama kuin bussiliikenteessä.

Kunnanjohtaja asetti kampanjan tavoitteeksi löytää keihäänkärkiä, jotka lisäisivät Nurmijärven vetovoimaa. Tie on pitkä, mutta tästä se alkaa.

Keitä halutaan vetää? Työllistävät yritykset ja uudet asukkaat ovat toivelistan kärjessä, mutta minkälaisia asukkaita, se jäi vähän auki. Ehkä kuitenkin nuoria lapsiperheitä, vaikka heistä tulee aluksi enemmän kustannuksia.

Sanaa maahanmuuttaja tai turvapaikanhakija en seminaarin aikana kuullut sanottavan. Sanottiin kyllä köyhien muuttavan Nurmijärvelle, mikä taisi olla itseironiaa.

Lisää eväitä antoi konsultti, joka perään kuulutti ”tarinaa joka jää mieleen”. Miten tullaan ideasta ilmiöksi? ”Totuus hyvin kerrottuna”, ei pluffia. 

Haetaan meidän ehdottomia ylivoimatekijöitä. Naapurien vahvuuksilla ei kannata kilpailla, on löydettävä ne omat, ehkä vähän suppeammat, mutta oikeita ihmisiä puhuttelevat.

Kansanedustaja Outi Mäkelän johtamassa paneelissa tuotiin esille mm. työpaikkaomavaraisuuden lisääminen, joukkoliikenteen ja kaupallistan palvelujen parantaminen. Syöttöliikenne Kivistön asemalle on hoidettava hyvin. Kehotettiin ajattelemaan lapsiperhettä ja sen äitiä. Pidettiin tärkeänä, että Nurmijärveä kehitetään kokonaisuutena, ei kylien kesken kilpaillen, mikä saattoi aiheuttaa punotusta poliitikkojen kasvoilla.

Toivottiin rohkeaa hyppyä ja luottoa, että se kantaa. On ajateltava vähän eri tavalla kuin muut, on yllätettävä, mutta oltava aito ja uskottava.

Uskottavuuden takeeksi pohdittiin jotakuta auktoriteettia tai julkkista. Voisiko Hän olla siis pieni lapsi?