Puolan presidentti Andrzej Duda saapuu tänään valtiovierailulle Suomeen. ”Se ei ole varsinainen vastavierailu omalle käynnilleni Puolassa toissa viikolla”, mutta kuitenkin palauttaa mieleen käyntini ryhmän mukana Suomen Varsovan suulähetystössä.

Suurlähetystön lippusaloissa liehuvat Suomen ja EU:n liput. Rakennus poikkeaa kaupungin yleisestä linjasta itse rakennuksen ja vehreän pihan ansiosta. Vieressä muistutetaan Mannerheimin toimista Puolesta.

Lähetystösihteeri Santeri Eriksson kertoi Puolan nykytilasta, jolle on ominaista vuosia jatkunut erittäin hyvä talouskehitys ja viime aikoina virinneet oikeusvaltiokysymykset (oikeusistuinten ja median riippumattomuus?). Talouskasvu on houkutellut paikalle myös kansainvälisen kaupan toimijoita.

Turvallisuuspolitiikka on siellä tärkeällä sijalla, mikä heidän historiansa valossa ei ole ihme. Onhan Puolan yli kävelty ja rajoja siirretty muiden valtioiden toimesta moneen kertaan.

Puola on EU:n 6. suurin valtio ja Naton jäsen. Puola lienee EU:n suhteen euroilla (Puola ei ole kuitenkaan euro- vaan zlotymaa) mitaten suurin nettosaaja tällä hetkellä. EU-rahalla on rakennettu paljon. Otsikoissa maa on viime aikoina ollut myös, koska sinne ei haluta ottaa maahanmuuttajia. Toisaalta siellä on runsaasti vierastyövoimaa, ravintoloissa ja rakennuksilla ainakin.

Suomi tunnetaan Puolassa hyvin neljästä M-kirjaimesta: Mannerheim, Muumit, Rainer Mahlamäki ( juutalaisten historian museon suunnitellut arkkitehti) ja joulupukki, jonka nimi alkaa puolaksi m-kirjaimella. Puolassa ajatellaan joulupukin elävän Suomen Lapissa. Suomessa asuva joulupukki saa paljon kirjeitä juuri Puolasta.

Erikoisuus Varsovassa on Suomi-talojen kaupunginosa: II maailmansodan jälkeen Suomen sotakorvauksina luovuttamia elementtiomakotitaloja päätyi Varsovaan ja ne ovat yhä siellä olemassa ja käytössä.

Lähetystörakennus Chopin-kadulla on 1970-luvulta, jolloin se herätti huomiota yhtenä kaupungin ensimmäisistä modernia arkkitehtuuria edustaneista rakennuksista, suunnittelijana Erik Adlercreutz.