Ylijäämää, ydinvoimaa, pakolaisasiaa ja hyvinvoinnin mittaamista kunnanvaltuuston päätöskokouksessa

Nurmijärven vanha kunnanvaltuusto päätti toimikautensa toukokuun viimeisenä päivänä. Kokouksen listalle oli vielä isoja asioita ja kausi päätettiin yhteisellä illallisella Makupadassa. Uusi valtuusto aloittaa juhannusviikolla.

Listan asioista ylijäämän suuruus yllätti, muutoin tietyt asiat nousevat tai nostetaan yhä uudelleen esille kuten pakolaiset ja ydinvoima. Se on sinänsä ok, mutta voi myös kysyä, että kannattaako yhä uudelleen mittauttaa asioita, joista on kerran tehty päätös ja voimasuhteet tuskin ovat muuttuneet?

Tilinpäätös osoitti melkoista heilahdusta talousarvion parin miljoonan euron alijäämästä yli kuuden miljoonan ylijäämäksi. Tulos oli tietysti myönteinen, mutta se herätti myös kysymyksen budjetoinnin perusteista. Ehkä joku ajatteli, että taas säästettiin turhaan. Nekin rahat olisi voinut käyttää johonkin? On kuitenkin niin, että talous ei ole vain matematiikkaa ja kehityksen ennakoiminen on vaikeata.

Usein on niin, että ylijäämä lasketaan omaksi ansioksi, alijäämä ulkopuolelta tulleeksi.

Nyt ylijäämä johtui osaksi omasta toiminnasta eli hyvästä menokurista, osaksi ulkoisista tekijöistä (verotulot, HUS-palautukset, valtionosuudet…). Verotulokehitys viittaa maan talouden käännökseen taantumasta kasvuun.

Säästäminen tuskin on turhaa, sillä reserviä on hyvä kasvattaa tulevia tarpeita varten. Ehkä se hillitsee myös veroprosentin korotusvaatimuksia. Kun pidetään menojen kasvu kurissa, talouskasvu hoitaa meidänkin talouden tasapainoa ja vältytään veronkorotukselta.

On syytä kuitenkin pelätä, että menoja lisätään talouskasvun myötä. Siihen suuntaan saattavat vaikuttaa myös uusien valtuutettujen toiveiden täyttäminen, kun vaaleissa on luvattu yhtä ja toista.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuskin merkittiin tiedoksi, kuten tapana on. Kertomuksessa muistutetaan tärkeistä asioita, joihin palataan taas ensi vuonna samassa yhteydessä. Lautakunta on turhaan aliarvostettu ainakin Nurmijärvellä.

Pakolaiset olivat jälleen kerran esillä valtuustossa. Nurmijärvi päätti myöntää lisää 26 kuntapaikkaa eli asuttaa oleskeluluvan saaneita turvapaikan hakijoita. Päätös syntyi äänin 35 puolesta, 14 vastaan, 2 poissa. Vastaan oli perussuomalaisten lisäksi valtuutettuja eri ryhmistä.

Merkittävää oli, että suuri enemmistö suhtautuu nykyään myönteisesti pakolaismaahanmuuttajiin. Nurmijärven kielteinen asenne on päättyvällä vaalikaudella jäänyt kauas taakse.

Hyvinvointia nykyään suunnitellaan ja sen toteutumista seurataan. Nyt oli esillä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma ja koko väestön hyvinvoinnin kehitys. Niistä voisi todeta, että paljon on tehty hyvinvoinnin eteen ja mittarit osoittavat nurmijärveläisten keskimäärin voivan hyvin.

Toisenlaisesta todellisuudesta kertovat perheiden paineet ja vanhempien kiireet ja talousvaikeudet, rikollisuuden kasvu Nurmijärvellä sekä nuorten huostaanotot ja huumeiden käyttö, marginaalia mutta kuitenkin.

Kuntalaisten hyvinvointi on yksi uuden kunnan painopisteitä vuoden 2019 jälkeen. Niinpä sen ajan kysymykset nousivat jo nyt esille: miten vähentää roskaamista ja pitäisikö alkaa käyttää luomumaitoa kouluissa? Kyllä kunnalla riittää isompiakin asioita hoidettavaksi: koulu ja kasvatus, maankäyttö, liikenne, elinkeinot...

Ydinvoimaa käsiteltiin vihreiden ryhmän aloitteen pohjalta. He esittivät, että kuntaomistaja ohjaisi Nurmijärven Sähkön luopumaan Fennovoiman osakkuudesta ja sen ydinvoimalahankkeesta.

Vihreät perustelivat esitystä liiketaloudellisella kannattamattomuudella, ei ydinvoiman vastustamisella sinänsä. Tuskin tämä silti kertoo, että vihreät olisivat luopumassa ydinvoiman vastustamisesta, mikä olisi iso uutinen.

Nurmijärven Sähkön tj pitää hanketta edelleen järkevänä ja kunnanhallitus oli asettunut samalle kannalle. Valtuustossa vihreiden aloite hävisi äänin 41-10. Päätös sai mukaansa vihreiden ja kristillisdemokraattien eriävän mielipiteen.

Kunnanjohtaja kertoi ajankohtaiskatsauksessaan jälleen kerran maakuntauudistuksen ja soten tilanteesta. Näissä - muidenkin kuin meidän kj:n - katsauksissa toistetaan mantraa suurista huolista ja kiireestä. Vaikeita asioita olisi mukavampi siirtää eteenpäin. Harvoin toteutukset kuitenkaan siirtämällä helpottuvat. "Työ täyttää aina siihen varatun ajan."

****

Päätösillallisilla pidettiin puheita ja kiiteltiin toisiamme sekä syötiin maukas illallinen.

Konkarit muistelivat taannoisten valtuustokausien asioita. Todella monissa luottamustehtävissä palvellut Elli Aatela kertasi eri valtuustokausien kärkiasioita. Oli mielenkiintoista palauttaa niitä mieleen, olihan se minunkin oman aikani historiaa. Osaa seuraisin toimittajana, osaa viime vuosina valtuutettuna.

Kaksi muuta konkaria, päättyvällä kaudella Ellin tapaan valtuuston puheenjohtajistossa olleet Petri Kalmi ja Kaisa Suominen jättävät – ainakin tällä erää – valtuustotyöskentelyn. Kukaan kolmikosta ei ollut enää vaaleissa ehdolla.

Yhteisö: Monissa puheissa kiiteltiin hyviä ja tärkeitä henkilösuhteita yli puoluerajojen, puhuttiin perhepiiristä.

Samoja tuntemuksia on minullakin. Vaalien jälkeen ovat pettymys, helpotus ja haikeus vuorotelleet tässä järjestyksessä. Helpotusta tunnen, kun ei tarvitse koko ajan (ainakin alitajunnassa) miettiä omia tai puolueen kannanottoja ja niiden perusteluita, kuntalaisten tarpeiden ja toiveiden täyttämistä. Haikeus tulee tuon yhteisön ja asioiden ulkopuolelle - tai ainakin porstuaan -  jäämisestä.

Toisaalta kokemus on osoittanut, että muutokset, jopa pettymykset avaavat oven johonkin uuteen hyvään vaiheeseen elämässä. Luopujat puhuivat juuri siitä niin, että elämä jatkuu tämän jälkeenkin: kenellä se tarkoittaa enemmän vapaa-aikaa ja harrastuksia ja/tai aikaa perheen parissa, kenellä väitöskirjan tekoa ja jatko-opintoja tai uusia työtehtäviä…

Hyvää kesää kaikille!