Arvoisat veteraanit ja hyvä juhlaväki!

Tänään itsenäisyyspäivänä 75 vuotta sitten Suomi oli ollut viikon verran sodassa. Talvisota syttyi marraskuun viimeisenä päivänä 1939. Nuori, parikymppinen kansakunta oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi.
Ensimmäiset suruviestit tulivat tänne 12. joulukuuta, jolloin neljä nurmijärveläistä kaatui rintamalla. Kirkkovaltuusto päätti 14. tammikuuta perustaa kirkkopuistoon sankarihautausmaan. Myös Rajamäelle perustettiin kirkon viereen sankarihautuumaa. Nurmijärven kirkkopuistossa on Karjalaan jääneiden vainajien muistopaasi ja muistelupaikka.

Toisessa maailmansodassa onnistuimme säilyttämään maan itsenäisyyden, vaikkakin raskain uhrein ja seurauksin.

Tänään voimme olla paljosta kiitollisia. Moni asia on nyt hyvin, ja meidän tulee olla tyytyväisiä.

Elämme hyvinvointivaltiossa, mutta yhteiskunnassamme on silti yhä paljon pahoinvointia. Viime aikoina ovat meitä järkyttäneet surulliset perhetragediat. Nuoret uhkaavat syrjäytyä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnista huolehtiminen on yksi kunnan ja seurakunnan yhteistyön paikoista.

Kirkon perheneuvonta aloitti sotien jälkeen ja täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Nurmijärvellä on toiminut jo usean vuoden ajan kunnan ja seurakunnan yhdessä perustama perheasiain neuvottelukeskus. Siellä tehdään tärkeää työtä.

Maailma on pienentynyt tai toisin sanoin, elämänpiirimme laajentunut yli valtiollisten rajojen. Monet lähimmäisemme eri puolilla maailmaa elävät tänäkin päivänä vaaran ja uhkien keskellä. Myös Nurmijärvi on päättänyt ottaa vastaan pakolaisia maailman kriisipesäkkeistä.

Seurakunta voi antaa heidän kotouttamiseen oman panoksensa.

Nurmijärvellä kunnan ja seurakunnan sekä monien kansalaisjärjestöjen toiminnat ovat aina nivoutuneet läheisesti yhteen. On toimittu nurmijärveläisten parhaaksi monin tavoin, vähän eri lähtökohdista toki. Näin on luontevaa, että myös maamme itsenäisyyttä juhlitaan yhdessä ja täällä kirkonmäellä.

Kun seuraa viime päivien suomalaista arvokeskustelua, voi todeta, että kirkko ei ole merkityksetön tai tarpeeton. Päinvastoin. Kirkossa olemme keskustelun keskipisteessä. Kirkosta puhutaan uutisissa ja kirjoitetaan lehdissä, päivittäin. Ajattelen sen johtuvan siitä, että kristinusko on keskeinen osa suomalaista arvoperustaa. Arvot käyvät näinä päivinä kiivasta keskustelua yhteiskunnan muutosten kanssa.

Vuosi 2017 on tavallista suuremman juhlan aihe. Silloin Suomi täyttää sata vuotta. Se on myös kirkollinen merkkivuosi. Silloin tulee 500 vuotta Martti Lutherin Saksassa aloittamasta reformaatiosta, kirkon uudistamisesta, joka pian ulottui myös Suomeen.

Suomi ei ole vielä valmis, eikä sitä ole kirkkokaan. Molemmat etsivät omaa olemustaan maailmanlaajuisen yhteisön ja monien muutosten keskellä.

Juhlavuodet ovat jo lähellä. Meidän on syytä aloittaa valmistelut ajoissa ja tehdä siitä vuodesta merkittävä tapahtuma, jonka ääni kantaa vuosikymmeniksi eteenpäin. Ei vain muistella historiaa, vaikka sitäkin, mutta myös katsotaan eteenpäin. Tehdään sitä, mitä esi-isämme 1917 ja 1939 tai Martti Luther 1517 tekivät. Turvataan ja rakennetaan tulevaisuutta.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

* Tervehdyssanat Nurmijärven kunnan, seurakunnan ja kansalaisjärjestöjen yhteisessä itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2014.