Olen lapsesta lähtien ajatellut vuotta ympyränä, jossa joulu ja vuoden vaihde ovat ylimpänä. Sieltä laskeudutaan kesään.
Tässä kohdassa olemme näköalapaikalla, josta voi katsoa mennyttä ja tulevaa, ainakin yrittää katsoa.
Menneenä vuonna tapahtui paljon niin lähellä kuin kaukanakin: henkilökohtaisesti ja perheessä, omassa kunnassa, Suomessa, maailmassa, kirkossa....
Olemme vielä niin tapahtumien keskellä, että on vaikea sanoa, mikä on minkin tapahtuneen merkitys ja vaikutus, tai mikä mistäkin johtuu tai mitä se vaikuttaa ja mihin se johtaa? Onko kyseessä käänne vai  jatkumo vai vain ohimenevä ilmiö? Vai onko ollut heikkoja signaaleja tulevasta ja kykenemmekö näkemään ne?
Menneestä voi aina ottaa opiksi ja yrittää tehdä asioita paremmin.
Siinä mielessä historia on mielenkiintoista, että siinä käsitellään pitkiä prosesseja, joissa syyt ja seuraukset on paremmin nähtävissä, vaikka lopullista totuutta ei aina sieltäkään löydy. Arvioitavaa, tutkittavaa ja keskusteltavaa riittää historiassakin.
Eräs aikaisemmista presidenteistämme muistetaan arviosta, että menneyt vuosi oli vielä hyvä tuleviin huonoihin aikoihin verrattuna. Muutoinkin tuomiopäivän profeettoja riittää.
Minä olen optimisempi, ajattelen että parempaa aikaa kohden mennään.
 
Hyvää Uutta vuotta 2015 kaikille!