Vedellä ja homeella on yhteys toisiinsa, kuten tiedetään. Vesi väärässä paikassa aiheuttaa hometta ja siitä seuraa ”sisäilmaongelma”. Nurmijärvellä on viime aikoina ollut jossain liikaa vettä ja jossain ei lainkaan tai se on ollut saastunutta.

Kunnanvaltuuston keskiviikkoisen kokouksen mielenkiintoisimmat asiat eivät nousseet varsinaiselta esityslistalta vaan kunnanjohtajan jo tavaksi muodostuneesta ajankohtaiskatsauksesta kokouksen lopuksi.

Ajankohtaiskatsauksen miinus puolta edustivat vesijohtoverkoston ja sisäilman ongelmat. Vesijohtoveden juomakelvottomuus kohtasi jälleen kerran Klaukkalaa. Pysyvää ratkaisua etsitään.

Sisäilmaongelmat eli kansanomaiseesti home kiusaa monia nurmijärveläisiäkin kouluja ja päiväkoteja. Tutkimuksia, korjauksia ja jopa käyttökieltoja on tehty ja tiedossa.

Maallikko ihmettelee, että varsin uusissakin rakennuksissa on ilmennyt ongelmia, jotka saavat ihmisen oirehtimaan. Eikö enää osata rakentaa? Vai yritetäänkö säästää liikaa?

Kyse ei ole vain nurmijärveläisestä pulmasta, vaan sille on altistuttu ympäri maata.  Muutama päivä sitten huomasin uutisen, että rakentamisen kanssa tekemisissä olevat ammatti-ihmiset päättivät käynnistää hankkeen, jossa tutkitaan, miten home voitaisiin välttää ja rakentamista parantaa.

Ennen tuon hankkeen tuloksien selviämistä ei ole varmaa, että uudisrakentaminenkaan ratkaisisi homeongelmaa.

Asialistalla oli kuntalaisten edustajien valinta Rajamäen koulun stipendirahaston hoitokuntaan. Se on aikoinaan hyväksyttyjen sääntöjen mukaan tehtävä valtuustossa. Turvataanko näin eri puolueiden kannattajien lapsille stipendit, vai miksi näin?

Voisi olla parempi nimetä stipendeistä päättävät vaikkapa vanhempien kokouksessa. Toisaalta valtuusto on vaaleilla valittu ja edustaa poliittisia voimasuhteita, joten onhan sekin jokin perustelu.

Sen verran tärkeäksi tehtävä koettiin, että asialle laitettiin vain isiä.
 

Plussa-asioita: Klaukkalan kehätie ja uusi lukio

Kunnanjohtaja mainitsi jälleen kerran myös hänen Klaukkalan kehätieksi nimeämänsä hankkeen, jota aikaisemmin kutsuttiin Klaukkalan ohikulkutieksi. Ohikulku sopii huonosti kehittyvän taajaman yhteyteen, joten kehätie on parempi. Kimmo Behmin toivo on nyt, että sitä vuoden päästä rakennettaisiin.

Hän kertoi käsittelyssä olevan lukio-kirjasto –hankkeen, jonka lukio-osa jo kerran melkein torpattiin. Pääkirjaston korjaus- ja laajennustyötä on puolestaan siirretty eteenpäin vuodesta toiseen. Nyt yritetään molemmat saada maaliin.

Lukonhankkeessa on kyse kunnan omistamien Nurmijärven yhteiskoulun ja Rajamäen lukion yhdistämisestä yhdeksi, nykyaikaiseksi lukioksi tilojen ja toimintansa puolesta. Uuden lukion toivotaan menestyvän kilpailussa naapurikuntien lukioiden kanssa ja tarjoavan oppilaillemme entistä paremmat lähtökohdat jatko-opintoihin ja elämään. Uusi lukio rakennettaisiin pääkirjaston yhteyteen Kirkonkylään. Nykyisiä lukioiden tiloja vapautuisi muuhun käyttöön.

Tiettävästi pari lautakuntaa, tekninen ja sivistys, ovat jo näyttäneet hankkeelle vihreää valoa. Päätöksen tekee lopulta valtuusto. Vastustustakin saattaa esiintyä: onko se tarpeellinen, miten käy perinteisten lukioiden, hinta, eikö voitaisi siirtää ja katsoa, mihin maailma menee jne.

Ison asian siirtäminen on harvoin mikään ratkaisu. Viime viikkoina on aiheellisesti kilvan kiitelty Monikon (monitoimitalo) valmistumista Klaukkalaan ja toimintaa. Ja kuinka paljon sitäkin vastustettiin ja päätöksen tekemistä siirrettiin. Nyt kun se on valmis, ei prosessia enää muistella.