Kävin joka-aamuisella lenkillä koiran kanssa. Ikävä havaita, että eilisiltana ja viime yönä oli rikottu täällä päin useita vaalimainoksia. Jonkun tarpeen sellainen rikkominen ilmeisesti täyttää. Onhan ilmiö tuttu aikaisemmistakin vaaleista.

Olen ollut useana päivänä marketien edessä ja katujen varsilla jakamassa ehdokkaana ja puolueeni edustajana vaaliesitteitä ja valmiina keskusteluihin vaaliteemoista ja kunnan asioista.

Monet ihmiset ottavat ystävälisesti esitteen tai kieltäytyvät kohteliasti tai kertovat tässä vaiheessa jo äänestäneensä, mutta osa ilmaisee kielteisen kantansa toimintaamme, jotkut jopa vaaleihin ylipäätään. Joillakin on myös tapana pilkata politiikkaa ja poliitikkoja. "Se on sitä politiikkaa."

Aina muutama henkilö jää keskustelemaan. Se on parasta ehdokkaana ja poliitikkona olemisessa.

Olen toki idealisti ja elän elämää toivo edellä. Mutta en ymmärrä kielteistä suhtautumista vaaleihin, ehdokkaisiin ja vaalimainoksiin.

Toki jokainen ehdokas ja puolue pyrkii menestymään vaaleissa ja esittelee omia näkemyksiään parhain päin. Mutta vähän syvällisemmin ajatellen emme ole siellä omalla asiallamme tai omaa etua ajamassa. Olemme yhteisellä asialla kuntalaisten ja kaikkien ehdokkaiden kanssa.

Vaalit ehdokkaineen ja vaalikamppailuineen ja keskusteluineen ja mainoksineen ovat keskeinen osa demokratiaa. Vaalit ja ehdokkaat ja äänestäminen ovat kaikille tärkeiden yhteisten asioiden hoitamista ja välttämätön demokratian perusta.

Mikä olisi vaihtoehto? Halutaanko, ettei tällaista kansanvaltaa olisi?

On maita, joissa aidot vaalit eivät ole mahdollisia, ei ole puolueita, ei saa esittää erilaisia mielipiteitä, ei ole vaihtoehtoja, ei saan kritisoida, vapaa lehdistö on kielletty .... Sellainen vaihtoehto ei tunnu ainakaan minusta houkuttelevalta. Senkin vuoksi haluan olla ehdokkaana ja pyrkiä luottamustehtäviin.