Aamulla aamupalalle istuessamme meillä kuunnellaan samalla radiota (ja luetaan Hesaria). Nykyään saa pelätä, koska radiosta ilmoitetaan jälleen, että tulossa on ”ylimääräinen uutislähetys” ja television suora” erikoislähetys”, jotka ovat ison uutisen tunnusmerkkejä.

Järkyttävät uutiset tuntuvat toistuvan yhä tiheämmin. Onko niistä tullut samanlainen itseään toistava muoti-ilmiö kuin on sanottu tuhopolttojen olevan? Epävakaat ihmiset saavat niistä virikkeen toistamiseen?

On tullut käytännöksi aivan viime aikoina, että joukkosurman jälkeen televisiossa käynnistetään pitkä erikoislähetys aiheen ympärillä. Asiantuntijoilta kysytään kerta kerran perään: ”mitä nyt tiedetään tapahtumista?” Juuri mitään ei pitkään aikaan tiedetä, mutta spekuloidaan eri mahdollisuuksilla.

”Onko tämä mahdollista myös Suomessa?” Kuka sen tietäisi, kaikki on mahdollista. Oikea vastaus rauhoittamismielessä olisi kai, että ”ei, tällaista ei voi Suomessa tapahtua”, mitä takavuosina oli tapana toistaa. Nykyään sanotaan, että ”kyllä tämä on mahdollista myös Suomessa”. Tapahtumapaikalla olleet suomalaiset kertovat kokemastaan.

Kolmas kysymys kuuluu, ”onko tällä yhteyksiä Isisiin?” Isis on keskustelun ytimessä ja se herättää pelkoa. Se on joku ulkoinen ja pelottava voima, jolle emme voi mitään. Moni yhdistää sen islamiin.

'Onko tämä terroriteko?", mikä koetaan "tavallista" väkivaltaa pelottavampana ja pahempana.

Massiivisella viestinnällä ja puhumalla asiasta vaikkapa mitä tahansa on terapeuttinen vaikutus. Järkyttäviin tilanteisiin joutuneiden henkinen apu, purkaminen on sitä, että he toistavat kokemustaan kerta kerran perään. Television tuntien mittaiset erikoislähetykset ovat koko kansan terapointia.

Mieleen on tullut myös aivan päinvastainen ajatus, että tapahtumien paisuttelu herättää pelkoa ihmisissä. Kasvava nykyhetkinen tiedonvälittyminen lisää tietoa, mitä maailmalla tapahtuu, toisaalta se antaa myös pelon aiheita. Tieto ja tieto pelottavien mahdollisuuksien olemassa olosta lisäävät tuskaa. Maailma ulkopuolellamme koetaan pelottavana.

Sillä voi olla myös poliittisia seurauksia ”maahanmuutto kiellettävä” –tyyliin. Pelot ja kaikenlaiset koetut vaikeudet projisoidaan johonkin ulkopuoliseen. Pelot ovat politiikan tekemisen, jopa sodankäynnin väline.

On tärkeätä, että välitetään tietoa – ja tiedetään. Kuitenkin tällaisten tapausten yhteydessä tunnekokemus ylittää helposti ja moninkertaisesti todellisen tiedon, millä trumpit, brexitit ja sebastiantynkkyset ratsastavat.