Kunnanvaltuuston budjettikokous on joskus kestänyt lähes puolivuorokautta ja vaatinut kymmeniä äänestyksiä. Tämän päiväinen reilut viisi tuntia kestänyt kokous oli erilainen. Asiat etenivät joutuisasti, muutama äänestys suoritettiin, mutta isoja asioita päätettiin jopa yksimielisesti ja joka tapauksessa varsin sopuisasti.

Erilaisen tunnelman jotenkin aisti. Oltiin liikkeellä hyvän yhteistyön hengessä. Se antaa toivoa ja luottamusta myös tulevaisuuteen. Kiitoksen tästä ansaitsevat kaikki valtuustoryhmät, kaikki valtuutetut ja kunnan koko henkilökunta. Kiitosta myös jaettiin ryhmäpuheenvuoroissa ahkerasti.

Olisiko tämä myös seurausta päätöksestä jatkaa itsenäisenä kuntana? Vastuu selviytymisestä on meillä itsellämme, vaikka toki  aina voi vähän valtiota osoittaa sormella.

Hyvällä yhteistyöllä päästään varmasti parempaan lopputulokseen, kun viimeiseen asti ”taistelemalla” ja kikkailemalla. Yhteistyö on myös strategiassa valittu toimintatapa. Henkilöstö näytti yt-neuvotteluissa hyvää esimerkkiä.

Budjettia oli valmisteltu pitkin vuotta ja käyty monia neuvotteluja. Budjetin tekeminen on lähes ympärivuotinen prosessi. Viime päivinä käytiin ryhmien välillä neuvotteluja, joissa yhteistä tahtoa vielä etsittiin.

****

Vuoden 2015 budjetti on alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla velkaa lisää. Strategiassa sanotaan, että velanottomme on lähivuosina maltillista. Minusta se on vielä sitä, vaikka velkamäärän kasvuun on kiinnitettävä vakavaa huomiota. Verotus pidetään nykytasolla lukuun ottamatta valtion päättämää kiinteistöveron pientä korotusta. Ajateltiin, että kuntalaisten eurojen on parempi pyöriä talouden rattaissa.

Iso päätös on pakolaisten vastaanottaminen. Siinä Nurmijärvi on kulkenut pitkän tien, mutta on hyvä, että olemme nyt tässä. Sosiaalisessa mediassa tämä pantiin myönteisesti merkille, jos kohta oli kielteisiäkin kommentteja. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen, mutta varsin selvin numeroin 38-12-1.

Monitoimitalon rakentamisen aikaistaminen kunnanhallituksen esityksestä ja ylipäätään rakentamisesta päättäminen yksimielisesti oli iso rasti, jonka nuoriso- ja kulttuuriväki varmaan pani merkille. Aikataulun mukaan talo olisi nuorten ja kulttuurin käytössä puolivälissä vuotta 2017.

Rajamäen terveysaseman rakentaminen ei ole enää kyseenalainen, mutta paikka päätettiin sekin yksimielisesti siirtää kylän keskustaan koulujen, muiden palvelujen ja parempien liikenneyhteyksien tuntumaan. Se oli viisas päätös, niin uskon. Harmi, että idea keksittiin viime hetkellä.

Yt-neuvottelujen tuloksena syntynyt säästöpaketti piti, vaikka siitä yritettiin muutamia sivistyspuolen säästökohteita poistaa.  Kyse oli määräaikaisista tehtävistä ja sijaisista. Kaikki olisivat olleet sinänsä tarpeellisia tehtäviä, mutta kun kuluja piti vähentää, ne olivat lomautuksia ja irtisanomisia parempi vaihtoehto.

On aina helppo sanoa, että säästetään jostain muualta. Mutta vaikeampi on sanoa mistä. Nurmijärven kunnassa löysät on karsittu jo monta säästökierrosta sitten.

Pidin myös tärkeänä, että paketti pidetään kasassa, koska siitä oli yt-neuvotteluissa sovittu. Se oli kunnan eri toimintasektoreita ajatellen oikeudenmukaista ja tasapuolista.

Tiukan talouden kanssa eletään, mutta se ei tarkoita vain säästämistä ja leikkaamista, kuten edellä olevasta nähdään. On tehtävä muutoksia ja siirrettävä painopisteitä. Budjetti pitää sisällään paljon kehittämistä ja palvelujen parantamista. On väitetty päätöksissä joskus nähdyn kyläpolitiikkaa, nyt siitä ei minusta ollut merkkiäkään.

****

Valtuuston työtapoja on pyritty kehittämään, missä yksi kohde on ollut puheenvuorojen pituus ja äänentoiston parantaminen. Videointi netin kautta kuntalaisille on jo tullut jäädäkseen. Tulossa on sähköinen äänestys, mikä helpottaa ääntenlaskijoiden työtä ja poistaa taktikoinnin mahdollisuuden. Nyt nimenhuutoäänestyksessä voi seurata, mitä edellä olevat äänestävät. En tiedä, käytetäänkö sitä, mutta yhtäaikainen napin painallus pakottaa jokaisen tekemään oman ratkaisun.

Budjettikeskustelun ryhmäpuheenvuorot olivat kohtuumittaisia: Keskusta 15 minuuttia, demarit 11, vihreät 13, perussuomalaiset 4. Oman kokoomuksen puheenvuoroni kesti Kaisa Suomisen mittauksen mukaan 7.5 minuuttia. Siinä ehtii kyllä sanoa kantansa ja perustella sen.

Puheenvuoroista jäi kevennyksenä mieleen maininta, että ”Nurmijärvellä koetaan investointikiimaa”. Joissakin puheenvuoroissa taidettiin jo esitellä ”Sipilän hallituksen ohjelmaa”.

Kiitoksen ansaitsee myös sujuvasti ja kohtuullisen leppoisasti mutta samalla tehokkaasti puhetta johtanut Petri Kalmi.