Kunnanvaltuusto aloitti keskiviikkoisen kokouksensa kunnioittamalla liikenneonnettomuudessa menehtyneen luottamushenkilön muistoa hiljaisella hetkellä. Järkyttävä tapahtuma hiljensi mielet.

Varsinaisella asialistalla oli useammasta kaavasta päättäminen. Varsinkin pitkään vireillä ollut ja nyt päätökseen tullut Klaukkalan osayleiskaava herätti viime hetken keskustelua kuntalaisten keskuudessa, mistä valtuutetut saivat kommentteja sähköpostiin. Päätös tehtiin kuitenkin esityksen mukaisesti ja monien kiitosten saattelemana. Tätä kaavaa oli valmisteltu noin 15 vuotta.

Kaavojen valmistelut ovat pitkiä prosesseja, joissa on monessa kohdassa mahdollisuus tehdä muistutuksia ja huomautuksia, ja yleensä alkuvaiheessa voi myös yleisemmin antaa virikkeitä valmistelijoille. Sen sijaan kun kaavasta tehdään lopullista päätöstä, kommentit ovat pahasti myöhässä. Toki valitusoikeus päätöksistä vielä on ja siten voimaantuloa saa pitkitettyä.

Yleiskaavassa kannanotot ovat yleisempiä, kun taas asemakaavoissa omaa intressiä koskevia.

Klaukkalan osayleiskaava on tärkeä suunnitelma, joka luo puitteita alueen kehittämiselle. Jälleen tuli vastaa liikenne: Ohikulkutien rakentamista odotetaan ja joukkoliikenteen parannuksia toivotaan, mutta rautatien suhteen lienee jo toivo menetetty?

Kaksi muuta kaava-asiaa olivat Kirkonkylän liikuntapuistoa ja Rajamäen Kylänpään aluetta koskevia. Kylänpää toivottavasti nytkähtää nyt liikkeelle. Toivottavasti kysyntää riittää, vaikka mediat rummuttavat, että kehyskunnat eivät kiinnosta muuttokohteena.

Sen sijaan muussa rakentamisessa tuntuu kaikki palaset olevan liikkeessä. Miten käy Arkadian salibandysalin, miten kouluinvestoinnit sijoittuvat…?

Kunnanjohtaja kertoi tilinpäätösennusteen viime vuodelta olevan jälleen kerran yllättävän hyvän (= minuusmerkki odotettua lyhyempi). Riemunkiljahduksia hillitsi tieto, että Arkadian sali, johon kuntakin on menossa maksajaksi, tuleekin saman verran kalliimmaksi.

Suuri huomio kohdistuu kunnassa tänä vuonna johtamisorganisaation mahdolliseen muuttamiseen seuraavan vaalikauden alusta. Sitä on tapana säätää nelivuosittain kunkin vaalikauden alussa. Nyt vaikuttaa lisäksi se kaikkien huulilla oleva sote. Talouden sopeuttaminen näyttää jääneen varjoon.

Valtuusto antoi vielä lausunnon maan hallituksen esityksestä koskien itsehallinto- ja sote-alueita. Nurmijärvi ei kannata Uudenmaan jakamista itsehallintoalueena, mutta katsoo, että sote-alueen sisällä voisi toimia alueyksiköitä. Sellaisessa valmistelussa Keski-Uudellemaalle Nurmijärvikin on mukana.

Johtuuko maailman myllerryksistä vai mistä, mutta tuntuu kuntalaivalla olevan vaikeuksia pysyä suunnassa. Virtaukset muuttavat kurssia ja palaset vaihtavat satunnaisesti paikkaa. Äskeinen maisema onkin seuraavassa kokouksessa jälleen muuttunut.