Vaikka Donald Trumpin presidenttikausi on ollut jatkuvia odottamattomia ja omituisia tapahtumia, oli loppiaisilta (Suomen aikaa) tänä vuonna täysin odottamaton ja uskomaton. Maailman vanhimman demokratian kansanedustuslaitoksen rakennukseen tunkeuduttiin poliittisella tarkoituksella haitata kongressin työtä ja estää vaalituloksen toimeenpano.

Trumpin kausi huipentui loppiaisen tapahtumiin, joita sai seurata suorana lähetyksenä myös Suomessa Ylen Areenassa. Capitol-kukkulan tapahtumia edelsi presidentin puhe kannattajilleen Valkoisen talon puistossa. Tunteikas ja teatraalinen puhe, josta tuli mieleen karismaattiset agitaattorit tai herätyspuhujat, päättyi kehotukseen lähteä kohti Capitolia ja kongressia.

Se oli vähän kuin ”lähtekäämme Jerusalemiin”, mutta kaikella kunnioituksella kristinuskon historiaa kohtaan. Vertauskohtana saattoi tulla mieleen myös ristiinnaulitse-huudot 2000 vuoden takaa.

****

Väkijoukon ryntäys kongressin tiloihin oli minusta kapina tai jopa vallankaappausyritys. Jos väki olisi rynnännyt sinne omin päin, sitä voisi pitää vain mellakkana ja väkivaltaisena mielenosoituksena.

Kaappausyrityksen siitä teki se, että presidentti oli kutsunut kannattajansa Washingtoniin ja kiihotti väkijoukon toimintaan ennen hyökkäystä. Hän näytti heille suunnan ja tavoitteen sekä marssi henkisesti joukon kärjessä. Tuon saattoi nähdä suorassa tv-lähetyksessä. Presidentti ikään kuin maalitti väkijoukolle kongressin.

Lisäksi presidentti lehtitietojen mukaan oli aikaisemmin vaatinut senaatin puheenjohtajana toimivaa varapresidentti Mike Penceä huolehtimaan vaalituloksen kumoamisesta. Lisäksi hän oli painostanut vaaliviranomaisia vaalitulosten mitätöimiseen. Varapresidentti Pence ja moni muu viranomainen piti lopulta kiinni lain mukaisesta toiminnasta, eivätkä alistuneet vaikuttamisyrityksille.

Tapahtumia voi luonnehtia monella tavalla: häikäilemätön yritys pysyä vallassa, syrjäyttää lailliset muodot sekä kumota demokratia. Tuloksena oli myös viiden ihmisen kuolema.

****

Loppiaisen tapahtumat olivat trumppilaisen kauden huipentuma. Se oli looginen jatko, jota osattiin kyllä ennakoida yhtenä mahdollisuutena, mutta jonka ei uskottu silti voivan tapahtua.

Tästä kirjaan kymmenen johtopäätöstä: 1) Toistuvilla valheellisillakin puheilla voidaan vaikuttaa ihmisiin. 2) Salaliittoteoriat kiehtovat osaa ihmisistä ja he pitävät niitä totena. 3) Trumpin aikana suhtautuminen totuuteen on muuttunut. Vrt. meemit alempana.

4) Sananvapauden nimissä voidaan vaikuttaa myös käytännön tekoihin. Puheet eivät ole vain puheita, vaan niitä voi seurata yksilöiden tai joukkojen fyysistä väkivaltaa.

5) Sosiaalisessa mediassa meemit eli mallit leviävät hämmästyttävän nopeasti ja johtavat mallioppimiseen. Poliitikot ja muutkin ihmiset kuvittelevan somen olevan todellisuudesta erillisen saarekkeen, jossa voi toimia miten vaan, eikä se vaikuta todellisuudessa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan somehölmöilytkin vaikuttavat oikeasti. Tästä oli pe 8.1. Hesarissa Jussi Pullisen kirjoitus.
Pullinen varoittaa poliitikkoja tai ihmisiä ylipäätään ajamasta kaksilla rattailla. ”Sosiaalisen median toiminta on aivan yhtä totta – ellei todellisempaa kuin se, jota poliitikot yrittävät vallan käytävillä pitää pystyssä”, kirjoittaa Somea tutkinut Pullinen.

6) Demokratiaa voidaan uhata, joten siitä on pidettävä huolta. 7) Vallan kolmijako on nerokas periaate: lakien säätäminen, niiden toimeenpano ja tuomiovalta on pidettävä erillään. Monet yrittävät niitä sekoittaa.

8) Lisäisin siihen vielä neljännen vallan, vapaan lehdistön, jota ilman nuo muut ”vallat” voisivat toimia ilman kontrollia.

9) Nuo uhat on nähty Euroopassakin ja kannattaa pitää silmät auki myös Suomessa.

10) Yksi johtopäätös on sekin, että Yhdysvalloissakin lopulta järjestelmä toimi. ”Instituutiot” ja ”konstituutiot” osoittivat voimansa ja yksilöt tekivät tosi paikan tulleen tärkeitä ja rohkeita ratkaisuja laillisuuden puolesta.

****

Trump on virkakautensa aikana lyönyt lokaan monen ihanteet. Yhdysvaltoja on kautta maailman pidetty vapaan maailman ja demokratian airuena. Vaikka tiedän Yhdysvalloissa olevan monia puutteita, on siellä ollut paljon ihailtavaa itsenäisyysjulistuksesta 1776 alkaen. Ihailin John F. Kennedyä ja Michail Obamaa. Tiedämme huippuyliopistot ja tieteen saavutukset, jotka osin ovat myös kansainvälisen yhteistyön ja maahanmuuton ansiota, sekä vapaan kaupan ja demokratian puolustamisen.