Kansanedustaja, Nurmijärven kunnanhallituksen ja Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä valittiin eilen illalla kunnanvaltuustossa kuntamme uudeksi kunnanjohtajaksi.

Valintaprosessi alkoi jo keväällä. Valtuustoryhmien puheenjohtajista koostuneen valintaryhmän puheenjohtaja Virpi Räty kertoi ryhmän kokoustaneen 13 kertaa, yhteensä 40 tuntia sekä haastatelleen ehdokkaita 11 tuntia. Hakijoita oli 26. Jatkoon valitut ehdokkaat olivat myös valtuutettujen ja kuntalaisten haastateltavina. Osa ehdokkaista kävi soveltuvuusarvioinnissa. Paljon siis tehtiin töitä valinnan eteen. Omat mutkansa aiheutti muotoseikkojen vuoksi uusittu hakuaika.

Valintakriteereitä oli paljon lähtökohtana laissa mainitut ”taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto”.

Loppusuoralle siivilöityi kolme hakijaa ja ehdokasta. ”Mustia hevosia” ei ilmaantunut, vaikka sekin olisi ollut mahdollista. Lopputulosta tuskin voi sanoa yllätykseksi.

****

Outi Mäkelän lisäksi eilen ääniä saivat Anna Mäkelä ja Ilkka Ruutu. Anna Mäkelä nousi julkisuuteen saatuaan potkut Kittilän kunnanjohtajan paikalta. Kittilässä jälkipyykki jatkuu yhä.  Ilkka Ruutu toimii Nurmijärven kunnan teknisenä johtajana.

Ennen vaalia puhui kolme ryhmäpuheenjohtajaa: demarien Harri Lepolahti, SMP:n Kimmo Kakko ja kokoomuksen Virpi Räty. Vain Virpi kertoi, ketä kokoomus kannattaa vaalissa, eli Outi Mäkelää. Etukäteen ei ollut muutoinkaan kantoja juuri julki lausuttu.

Kukin valtuutettu kävi kirjoittamassa ehdokkaansa nimen äänestyslippuun puhujapöntössä. Vaalisalaisuus tuntui saavan suuren merkityksen.

Vaalissa annettiin täydet 51 ääntä. Outi Mäkelä sai 26 ääntä eli niukasti yli puolet, jolloin toista kierrosta ei tullut. Anna Mäkelä sai 15 ja Ilkka Ruutu 10 ääntä. Toinen kierros oli siis yhden äänen päässä.

Voi esittää vain arvailuja, miten äänet jakaantuivat puolueryhmittäin. Mäkelä sai siis todennäköisesti ainakin kokoomuksen äänet, sekä ilmeisesti ääniä keskustasta ja entisiltä tai nykyisiltä perussuomalaisilta.  Varmasti ei voi sanoa, kun oli suljettu lippuäänestys, eikä kukaan sitä ääneen sanonut.

Anna Mäkelän äänien saattoi olettaa tulleen vihreiltä ja demareilta. Ilkka Ruudun saalis lienee kertynyt hajaääninä sieltä täältä.

****

Vaalin jälkeen Outi kukitettiin ja hän sai runsaat onnittelut. Tuntui, että jälkiporua vaalista ei tullut, vaan nyt ollaan yhdessä uuden kunnanjohtajan takana. Hän pyytää eroa kansanedustajan tehtävästä, mikä ei ole läpihuutojuttu, mutta tähän tarkoitukseen ero myönnettäneen. Myös kunnanvaltuutetun rooli jää taakse.

Outi kertoi tänään radiossa luopuvansa myös maakuntahallituksesta ja muista poliittisista tehtävistään. Hän arvioi aloittavansa kunnanjohtajana maaliskuussa.

Puheenvuoroissa kiiteltiin myös eläkkeelle vappuna jäävää Kimmo Behmiä. Kuin ”sattumalta” Kimmo sai eilen paikallislehden yleisönosastossa myös kritiikkiä osakseen. Siinä mielessä kunnanjohtajan tehtävä ei aina ole mukava, sillä arvostelua tulee melkein kaikesta, mutta kiitokset pidetään omana tietona.

Outi Mäkelän lähtökohdat viran hoitamiseen ovat hyvät: syntyperäisellä nurmijärveläisellä on myös tunneside kotikuntaan, pitkä kokemus valtuutettuna ja kunnanhallituksen puheenjohtajana, hyvät yhteydet kunnan ulkopuolisiin päättäjiin ja viranomaisiin, lainsäädännön ja valtion päätöksenteon tuntemus. Partiolainen, ahkera kuntoilija, kulttuuriharrastaja … voisi jatkaa luetteloa. Ikäkin on sopiva: paljon kertynyttä kokemusta takana, monia työvuosia edessä.

Kansanedustajan tehtävästä luopuminen kuntajohtajan hyväksi on jonkinlainen hyppäys, jota Outi on joutunut harkitsemaan. Päätös on varmaan vakavan harkinnan tulos. Tällaista siirtoa ei tehdä kokeilumielellä.

****

Kunnanjohtaja on ennen muuta yhteistyön johtaja ja edunvalvoja. Onnea tehtävään Outi.