Puoluekokouksessa parasta ovat yhteishenki ja eteenpäin katsominen.

Kokoomuksen puoluekokous pidetään joka toinen vuosi. Nyt oltiin koolla Turussa, osanottajia oli yli 1100 eri puolilta Suomea. Nurmijärveltä osallistui viiden hengen ryhmä Arto Hägg, Kirsi Lompolo, Virpi Räty, Leena Zittling ja tämän kirjoittaja.

Avajaiset lauantaina olivat mieltä ylentävät ja voimaannuttavat: liput saapuvat, nuoren puhe, perinteiden ja sukupolvien työn kunnioittaminen sekä seppeleen lähettäminen sankarihaudoille…

****

Petteri Orpo taputettiin yksimielisesti jatkamaan puheenjohtajana. Parissa edellisessä kokoontumisessa, Lahdessa (valittiin A. Stubb) ja Lappeenrannassa (valittiin P. Orpo), käytiin tasaiset mittelöt puheenjohtajasta, joten siinä mielessä nyt oli välivuosi. Kun ei ollut suurta henkilövalintaa, saatettiin puhua enemmän asioista.

Tyypillistä puoluekokouksille ainakin kokoomuksessa on suuri määrä paikallisyhdistysten aloitteita, jotka pikkuhiljaa muokkaavat puolueen linjaa. Aloitteet käsitellään isossa salissa yksitellen. Osan aloitteista voi laittaa suoraan tai käsittelyn jälkeen roskakoriin, mutta monet linjaavat muutoksen tarvetta.

Absurdi aloite tyyliin ”huumeet vapautettava” tai ”Finlandia kansallislauluksi” on yksi tapa erottua ja saada nimi puolueväen muistiin – ja median pikku-uutisiin.

Aloitteista käydään myös keskustelua salissa, kun taas henkilövaaleissa yleensä ”keskustelua saliin ei avata”. Niissä keskustelu käydään käytävillä ja piirien kokoontumisissa.

Rintanapit ja kannattajien julisteet saattavat tuntua hieman lapsellisilta, mutta ne myös nostavat tunnelmaa ja ovat harjoittelua vaalikentille. Minulle tulee niistä mieleen nuorkauppakamariajat, kun harjoitellaan aikuisten elämän tehtäviin.

Puoluekokouksen ominaisuuksiin ainakin meillä kuuluu hyvä järjestys. Rakenteet, tekniikka ja muut puitteet ovat kunnossa.

Yhdessä tekeminen ja vuorovaikutus ovat käytäntöä, eivät vain muotisanoja.

****

Minun oli helppo hyväksyä Petteri Orpon linjapuheen ajatus: "Kunnioitamme parhaiten historiaamme tekemällä töitä tulevaisuuden eteen ja kantamalla vastuuta tulevaisuudestamme ja toisistamme".

Vastuuseen tulevaisuudesta kuuluvat myös ihmisten ja maan turvallisuudesta huolehtiminen ja ympäristön vaaliminen. Ympäristöajattelu olikin paljon esillä kokouksessa, mm. varapuheenjohtajavaalissa.

Orpon puhe lauantaina sisälsi paljon niitä tavoitteita, joita puolue lähivuosina tulee ajamaan. Kokouksen teeman SAA TEHDÄ:) mukaisesti korostettiin tekojen merkitystä: hyvinvointi, ilmastomuutos, perheasiat, tasa-arvo…

Monella tavalla tuli esiin sekin, että kokoomuslainen Suomi on eurooppalainen ja kansainvälinen.

****

Ison salin tapahtumien lomassa kokoontuivat erilaiset verkostot, joissa 3000 henkilöä on osallistunut parin vuoden ajan uuden periaateohjelman tekemiseen. Se jos mikä on osallistavaa toimintaa ja demokratiaa!

Turussa osallistuin kahden verkoston tapaamiseen. Sivistyspoliittisen verkoston palaverissa käsiteltiin, kuinkas muuten, varhaiskasvatusta, peruskoulua, keskiastetta ja yliopistoa. Kaikissa on tavoiteltava parempia tuloksia.

Digi vaatii uutta ajattelua ja uusia toimintatapoja. Oppimisympäristöt muuttuvat, mikä näkyy mm. uusissa koulutiloissa. Hyvä muistutus oli, että koulun tärkein tehtävä oppiminen.

Kirkollisverkostossa aiheena olivat syksyn seurakuntavaalit, joita varten on valmistunut ohjelma. Kirkon jäseniä kannustetaan asettumaan ehdolle ja myöhemmin syksyllä äänestämään. Kokoomuksessa kokouksen toinen päivä aloitettiin aamuhartaudella. "Koti, uskonto ja isänmaa" ovat siis yhä mielessä, vaikka ajatuksen muoto vuosien myötä saa uutta sisältöä ja muotoa.

****
 

Läsnä kokouksessa oli aikaisempia puheenjohtajia kuten puheenvuoron käyttäneet Jyrki Katainen ja Ilkka Suominen. Katainen vaati, että Euroopan on oltava edelläkävijä ympäristön suojelemisessa, digitaalisuudessa, tekoälyn käytössä ja kannettava taloudellista vastuuta. Hän varoitti havaitsemistaan tärkeiden eurooppalaisten arvojen kyseenalaistamisesta.

Muistiin merkitsemääni. ”Ovia on avattava, ei suljettava.” ”Suomen oltava maa, jossa saa tehdä.” ”Valtaa ei tavoitella vallan, vaan muutoksen, ihmisten hyvinvoinnin ja siitä vastuun kantamisen vuoksi.”

Pisimmät taputukset sai Orpon toteamus, että ”kannatamme Suomen Nato-jäsenyyttä”.