Nurmijärven kunnanvaltuusto kokoontui veteraanipäivänä lippujen liehuessa huhtikuun kokoukseensa. Kahdesta asiasta äänestettiin, erään rakennuksen suojelusta ja jälleen kerran pakolaisista.

Valtuusto päätti ottaa Nurmijärvelle 73 kiintiöpakolaista tai oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Päätös tehtiin äänin 35-16. Vähemmistön mielestä heitä ei tulisi ottaa. Vastaan olivat perussuomalaiset ja myös kuusi oman ryhmäni kokoomuksen valtuutettua, mitä pahoittelen (ryhmässä voimasuhteet olivat kuitenkin 8 - 6 vastaanottamisen puolesta).

ELY-keskus oli esittänyt, että Nurmijärvi ottaisi sata, mutta kunnanhallituksessa päätettiin vähentää siitä jo aikaisemmin vastaanotetut 27 kiintiöpakolaista.

Hienoa, että noin suuri enemmistö oli turvapaikanhakijoiden puolesta, Nurmijärvellä, joka pitkään profiloitui ulkomaalaisvastaisena paikkakunta. Vaikka keskustelussa yhä toistetaan samoja teemoja, on keskustelu  laimentunut parista viime vuodesta.

Käytin aiheesta seuraavan puheenvuoron:

Peruskysymys on mielestäni suhtautuminen turvapaikanhakijoihin yleensä.

Jos hyväksymme heidät ja suhtaudumme heihin kunnioittavasti, hoidamme myös heidän kotiuttamisensa mallikkaasti. Silloin vastaan tulevat ongelmat ja haasteet kyetään kyllä ratkaisemaan.

Jos olemme heidän tuloaan vastaan, löydämme paljon syitä torjua heidät. Silloin nostamme esille pelon aiheita ja uhkia. Uhkakuvia on pyritty nostamaan monin tavoin, ja kieltämättä ilmapiiriä – Suomessa, ei niinkään Nurmijärvellä - on kyetty kiristämään. Vastustus alkaa yleensä vaatimalle lisää tietoa. Annetaan kuva, että jotain salataan.

Minä en pidä tänne tulleita ihmisiä uhkana enkä pelottavina. Kotiuttaminen on hoidettava hyvin. Se on inhimillinen velvollisuutemme, mutta se hyödyttää pidemmälle katsoen myös meitä nurmijärveläisiä ja suomalaisia.

Kyse on myös tuesta Suomen valtiolle, joka on sitoutunut ottamaan pakolaisia, ja ylipäätään ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen. Ei voida aina ajatella, että joku muu hoitaa ja vastaa, emme me. Valtio myös osaltaan vastaa kustannuksista.

Meidän kuntamme taloudelliset vaikeudet ja säästötarpeet eivät ole vähäisessäkään määrin pakolaisten aiheuttamia. Tuntuu pahalta, jos virheellisesti väitetään, että kouluja joudutaan sulkemaan, jotta voidaan ottaa pakolaisia. Kaikenlaista hölynpölyä kuulee tai voi lukea sosiaalisesta mediasta.

Vielä viittaan Nurmijärven yhteiskoulun valmistavan opetuksen ympärillä käytyyn keskusteluun ja esitettyihin uhkakuviin. Uhat eivät ole alkuunkaan pitäneet paikkaansa ja nuoret ovat lähtö- ja kotimaasta riippumatta erittäin fiksuja. NYK:n vanhempainillassa iso osallistujamäärä vanhempia suhtautui vieraisiin myönteisesti, vanhemmat eivät olleet tuohtuneita tai pelon vallassa, kuten termit kuuluvat iltapäivälehdissä ja somessa.