Uusi kunnanvaltuusto aloitti Nurmijärvellä keskiviikkona toimikautensa. Valtuustoon valittiin huhtikuun vaaleissa yli puolet uusia, mutta ensimmäisessä kokouksessa puhetta piti vanha kaarti. Ensikertalaiset viisaasti katsoivat, miten siellä toimitaan.

”Ikäpresidentti” Aulikki Markkanen hoiti puheenjohtajana alkutoimet ja valtuuston varsinaisen puheenjohtajan valinnan. Nuijan sai käteensä keskustan Kallepekka Toivonen, usean kauden kokenut keskustan valtuutettu.

Itse katsoin nyt kokousta netin kautta. Hyvinhän sekin käy – varsinkin kun tietää kokemuksesta, miten kokous ja asioiden käsittely etenevät. Ruudulta näkee puhujan, välillä yleiskuvaa ja kuulee puheen. Ruudulta voi myös lukea esityslistaa.

****

Ison miinuksen juuri tässä ensimmäisen kokouksen striimauksessa huomasin kotona kokousta seuraavan kuntalaisen kannalta, kun tehtiin paljon henkilövalintoja eri toimielimiin. Puheenjohtaja nuiji kunnanhallituksen ja lautakuntien kokoonpanot puheenjohtajineen valituiksi lukematta nimiä. Hän vain viittasi ”esityslistan mukana jaettuun listaan”. Sitä ei nettiyleisöllä kuitenkaan ollut käytettävissä, vai enkö osannut sitä löytää?

Oli siten vähän outoa, että kunnanhallituskin puheenjohtajaa myöten valittiin nuijan kopauksella ilman nimiä ja ilman puheenjohtajan kiitossanoja. Lista olisi pitänyt olla liitteenä myös yleisölle tai puheenjohtajan olisi tullut valitut luetella.

No, minulla oli lista, ja sain sen myös luottamushenkilöiden extranetista, joten tiesin, että kokoomuksen Outi Mäkelä valittiin jatkamaan kunnanhallituksen puheenjohtajana. Onnea Kallepekalle ja Outille vaativiin tehtäviin!

****

Paikat oli jaettu puolueiden kesken vaalituloksen perusteella etukäteisneuvotteluissa. Yhtään äänestystä ei tarvittu, vaan päätökset tehtiin edellä mainittua ”listaa” seuraten.

Valtuusto valitsi nyt kunnanhallituksen lisäksi jäsenet asemakaava-, elinvoima-, hyvinvointi- sivistys-, tarkastus-, tekniseen- ja keskusvaalilautakuntaan sekä eräisiin muihin tehtäviin. Lisää luottamustehtäviä täytetään syksymmällä. Osa on ylikunnallisia tehtäviä, joiden paikkajaosta neuvottelevat puolueiden piiritoimistot.

Valmistelu- ja toimeenpanovaltaa kunnassa käyttää kunnanhallitus, johon valtuusto valitsi 11 luottamushenkilöä. Yksi huomio valituista: varsinaisista jäsenistä 5 asuu Klaukkalassa, 4 Rajamäellä, yksi Kirkonkylässä ja yksi Lepsämässä.

Jokaisen luottamushenkilön tulee luonnollisesti ajatella koko kunnan ja kaikkien kuntalaisten parasta, mutta kun ennen vaaleja kotipaikkaakin kovasti korostettiin, antaa tuo asuinpaikkajako yhden näkökulman asiaan.

Valittujen nimet löytyvät nyt oheisesta linkistä kunnan kotisivulta ja kokouksen kulkua voi katsoa videotallenteelta kunnan kotisivuilta www.nurmiijarvi.fi.

****

Omat paikkani: vaalituloksen perusteella sijoitun kokoomusryhmän 4. varavaltuutetuksi. Muitakin tehtäviä kuitenkin sain: kunnanhallituksen varajäsen, sivistyslautakunnan jäsen ja varapuheenjohtaja sekä valtuustoryhmän jäsen. Vaikka muutamassa tehtävässä lukee vara, kyllä niihin sisältyy myös oikeita tehtäviä, joten mielenkiintoinen neljä vuotta on edessä. Luottamuksesta kiitollisena otan tehtävät vastaan.

Mielenkiintoa ja merkitystä tuovat odotettavissa olevat kunnalliselämän muutokset, sotet sun muut.

****

Varsinaisia asioitakin kokouksessa käsiteltiin. Niissä valtuutetut saivat esimakua siitä rutiinista, jota riittää kokouksesta toiseen. Ennen valtuustoa asiat käyvät jo läpi monta vaihetta ja valtuuston kokouksessa ne usein vain nuijitaan päätöksiksi. Toki joskus käydään vilkkaita keskusteluja ja päätös tehdään äänestämällä.

Kirkonkylään tulevan Lidlin myymälän sijoituspaikalle päätettiin kaava, jonka yhteydessä Juha Peltonen ihmetteli sen pitkää valmisteluaikaa. Hän toivoi enemmän ripeyttä ja oma-aloitteisuutta. Kunnassa asiat usein eivät etene salamavauhtia, vaikka joskus niinkin.

Sosiaali- ja terveyshallinnon uudistamiseen soteen liittyi Keski-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän perustaminen. Sen tarkoitus on ikään kuin valmistautua ison soten tuloon ja sparrata jäsenkuntien nykytoimintaa. Nurmijärvi on ollut sen suhteen kahdenvaiheilla liittyä vai, mutta mukaan päätettiin mennä. On hyvä olla niissä pöydissä, jossa kuitenkin meitäkin koskevaa tulevaisuutta valmistellaan.

Nurmijärvellä käynnistettiin uuden kunnanjohtajan valinta, kun Kimmo Behm on jäämässä ensi vuonna eläkkeelle. Tehtävä on ollut nyt määräaikainen, mutta jatkossa se täytetään toistaiseksi voimassa olevana.

Nähtiin osavuosikatsaus ja vahvistettiin ensi vuoden talousarvion valmisteluohje, joten uuden budjetin teko alkaa, vuosikello pyörii.