Nurmijärven kunnanvaltuuston juhannuskokouksessa keskiviikkona käytiin keskustelua pyöräteiden rakentamisen tärkeysjärjestyksestä, tasapainoiltiin talouden hyvien ja uhkaavien näkymien välillä sekä neuvottiin juhannustaikojen tekemisessä.

Mikä pyörätie on tärkein?

Pyöräteiden rakentamisen tärkeysjärjestys on tullut takavuosien tievalopisteiden tilalle valtuuston kestoaihe, johon jokaisella on oma mielipide.

Aiheena oli nyt aloite kevyen liikenteen verkoston rakentamisen tärkeysjärjestyksestä ottaen huomioon mm. tarve ja turvallisuus. Tällainen suunnitelma on kyllä ollut olemassa ja sitä yritetään noudattaa, tuskastuttavan hitaasti tosin. Rajamäen tien vierustan pyörätietä haikailtiin ties kuinka kauan, mutta nyt se on upeana olemassa.

Ohjelmassa olevien kohteiden järjestystä halutaan muuttaa ja rakentamista vauhdittaa. Mitä seuraavaksi? Rakennetaanko pääteiden varsille vai sinne tänne lähiliikenteeseen? Ilmeisesti halutaan molempia.  

Oma havaintoni on, että rakentamisjärjestys otetaan vuosittain uudelleen esille. Kukin valtuutettu pitää omaa kotikontuaan lähimpänä olevaa tieosuutta tärkeimpänä ja kiireellisimpänä ja haluaa nostaa sitä listalla ylöspäin.

Pyöräteistä osan kunta voi tehdä omille vastuuteilleen itse, mutta valtion teiden varsille se on tehtävä yhteistyössä valtion kanssa ja se on kestävyyslaji.

Vuosittaisesta työohjelmasta päättävän teknisen lautakunnan puheenjohtaja Maiju Tapiolinna esitti, että pyörätieohjelma tuotaisiin vuosittain valtuuston arvioitavaksi. Ainakin valtuutetut Hägg, Vanhanen ja Peltonen peräänkuuluttivat suunnitelmallisuutta. Prosessit ovat pitkä ja jos halutaan valtio mukaan, ei suunnitelmia voi joka vuosi muuttaa.

Vaikka satsattaisiin kerralla tarpeeksi rahaa pyöräteiden rakentamiseen, se ottaisi kuitenkin suunnittelun ym. vuoksi oman aikansa. Yksi vaalikausi on siinä lyhyt aika.

Ehdotus vuosittaisista pyörätiearpajaisista kaatui äänin 34–16-1.

Ajatus kunnasta pyöräteiden rakentajana on Nurmijärvellä melko uusi. Ehkä noin 20–10 vuotta sitten vielä ajateltiin, että se ei ole kunnan tehtävä. Rajamäen pyörätie on siinä mielessä edelläkävijä. Onneksi myös Nurmijärvellä tunnustetaan nyt, että se on tärkeä turvallisuus- ja viihtyvyystekijä.

Nyt polkupyöräily on Nurmijärvellä IN tai POP. Tässä valtuuston kokouksessa esimerkiksi arvottiin alkajaisiksi polkupyörä yhdelle somevastaajalle ja kunnanjohtaja Outi Mäkeläkin taitaa tehdä työmatkoja pyörällä. Istuntosalissa oli pyörä näytillä.

Kuntataloudessa valoa ja varjoa

Vuoden 2017 tilinpäätös antoi aiheen hymyyn ja vähän vakavampaan ilmeeseen. Tilinpäätöksen tulos kääntyi budjetin alijäämäisyydestä ylijäämäisyydeksi, mikä sai eräät valtuutetut jo julkisuudessa esittämään ylijäämälle käyttökohteita.

Tämä sai kokoomuksen Arto Häggiltä varoituksen sanoja. "Toivottavasti kyse oli ymmärtämättömyydestä eikä tarkoituksellisesta populismista."

Kirjanpidollinen ylijäämä ei Häggin mukaan tarkoita, että sellaiset rahat olisi käytettävissä, sillä kunta joutui viime vuonnakin ottamaa runsaasti lisää velkaa.

Talouden kokonaistilanne sisältää paljon huolenaiheita. Investoinnit rahoitetaan puoliksi velalla, jonka määrä kasvaa nopeasti, investointitarpeet kun eivät ole loppumassa. Ja takana väijyvät mahdollisen Soten vaikutukset.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Toikkanen kiinnitti huomiota samaan asiaan, velan kasvuun.

Matti Vanhasen havainto oli, että kuntalaisilla menee paremmin kuin kunnalla. Onhan Suomi nyt taloussuhdanteen huipulla, josta tie voi piankin kääntyä alamäkeen.

Johannes Haapalainen toivoi Nurmijärvelle uutta tapahtumakulttuuria, ilmeisesti naapuri Hyvinkään rock- ja olut festareiden innoittamana. ”Pois kiven päältä ihmisten keskelle.”

Talouskeskustelun taustalla näkyi myös ideologisia eroja: vasemmalla ollaan valmiita lisäämään kunnan menoja vaikka veroja nostamalla ja tuottaa palvelut kunnan oman henkilöstön toimesta, oikealla halutaan pitää veronkorotukset kurissa ja ollaan valmiita palvelujen monipuolisempaan tuottamiseen.

Joka tapauksessa tuloveroprosentin korotus lienee Nurmijärvelläkin edessä, ehkä jo ensi vuonna.

Hinkua Hinku-kunnaksi?

Aloitteen pohjalta käsiteltiin myös liittymistä Hinku- eli hiilineutraaliksi kunnaksi. Valtuusto ei oikein osannut päättää, onko siihen hinkua vai ei, joten teknisen lautakunnan vastaus palautettiin uudelleen valmisteltavaksi äänin 30–20-1.

Kolmas aloite eläkeläisten (yli 65-vuotiaat) uimahallimaksujen alentamiseksi sen sijaan lähti suoraan toteuttavaksi.

Vihdan heittäminen päätösten tukena

Kunnanjohtajan terveisissä Outi Mäkelä kertoi eräistä perinteisistä juhannustaioista, joilla saattaisi saada osviittaa tulevia päätöksiä varten. Yksi keino on heittää vihtaa/vastaa saunomisen jälkeen.

Muita terveisiä: Rajamäen asukasillasta saatu hyvää palautetta ja niitä jatketaan muissa kylissä. Yrittäjien kanssa viritellään yhteistyötä tavoitteena tehdä Nurmijärvestä myös bisnesilmiö. Uusi kuntastrategia on jalkautumassa. Talouden tunnusluvat ovat armottomia.

Ehkä vihta ja vasta sopivat kuitenkin edelleen parhaiten saunomiseen. Tehdään niin. Hyvää juhannusta!

Ps. Tämänkertainen nykyisen valtuuston kokous oli toinen tai kolmas kerta vuoden aikana, kun varajäsenenä sain kutsun kokoukseen. Henkilökohtaisesti merkittävää oli, että istuimme tällä kertaa poikani kanssa samassa kokouksessa. Sukupolvevaihdostako?