Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi keskiviikkoiltana Nuuka-ohjelman, joka ulottuu kuusi vuotta eteenpäin. Sen tavoitteena on kestävä kehitys. Se ei siis ole mikään leikkauslista tai edes säästöohjelma.
Vanhastaan varsinkin maaseudulla nuukuutta on pidetty hyveenä. Siis nuuka merkityksessä ’säästäväinen’ tai ’ei tuhlaileva’. Nuuka voi sanakirjan mukaan tarkoittaa myös ’itaraa’, 'kitsasta' tai ’liian säästäväistä’, mutta niitä tuskin Nurmijärvellä tarkoitetaan. Nyt on kyse välttämättömyydestä, jota sitäkin on pidettävä hyveenä.
Nurmijärvi haluaa edelleen kasvaa ja kehittyä, investoida uuteen ja parantaa palvelujaan, mutta niin, että saamme kuuden vuoden aikana velkaantumisen kuriin ja hillittyä käyttömenojen kasvua. ’Pidetään suu säkkiä myöten’, kuten maalla myös on sanottu.
Se tarkoittaa sitä, että kaikkea kivaa ja sinänsä tarpeellista ei kunta voi toteuttaa. Emme myöskään halua korottaa veroprosenttia kuin niukasti, neljännesprosentin. Vähän sitä pakko on korottaa, muutoin mennään leikkausten puolelle.
Niinpä menot käydään tiukalla kammalla läpi ja yritetään löytää tehokkaita toimintatapoja. Tarpeelliset investoinnit sijoitetaan pidemmälle ajalle. Taloutta seurataan entistä tarkemmin.
****
Ensimmäisen kerran Nurmijärvellä on tehty näin pitkä ja kunnianhimoinen talousohjelma, jossa tiedossa olevat menot ja tulot pyritään saamaan tasapainoon. Kiitos siitä uusille johtajille, talousjohtaja Ville Rajahalme etunenässä. Hän on jo toista vuotta antanut valtuutetuillekin talousopetusta.
Miksi tällainen ohjelma? Sitä ei tehdä huvin vuoksi, vaan koska budjettimme on jo vuosia ollut rakenteellisesti alijäämäinen. Investoinnit ovat nostaneet velkamäärää ja käyttömenot ovat kasvaneet, mm sosiaali- ja terveysmenojen kasvun vuoksi. Ne ovat usein ylittäneet budjetin, osaksi sen vuoksi, että kaikenlaiset skenaariot tehdään mieluummin optimistisiksi kuin realistisiksi.
Koulujen sisäilmaongelmien poistaminen aiheuttaa rakennusten peruskorjaustarvetta ja Klaukkalan kehätie – jota on vuosia vaadittu ja odotettu – edellyttää myös kunnalta isoja panostuksia. Kehittämiseenkin on panostettava eli hankittava tonttimaata, kaavoitettava ja rakennettava kunnallistekniikkaa. Uusia asukkaita toivotaan, ja siitä joudutaan kilpailemaan naapurikuntien kanssa.
Emme halua kehityksen pysähtyvän.
****
Valtuustossa Nuukasta äänestettiin. Kunnanhallituksen esitys skenaario 2, johon sisältyi 0.25 % veronkorotus, voitti äänin 36 – 13, 2 tyhjää.
Vastaehdotuksena oli keskustanTarja Salosen esittämä vaihtoehto: korkeamman investointitason skenaario 4, mutta niin, että verotasoa ei vielä määriteltäisi. Täydessä skenaario nelosessa veroa olisi korotettu 0,75 %.
En täysin ymmärtänyt keskustan esityksen ideaa. Ehkä toivottiin, että jostain löytyisi yllättäen rahoitus menoille ilman veronkorotusta. Se näyttäisi olevan sukua maan hallituksen ohjelmalle?
****
Olen ollut pitkään luottamustehtävissä. Aina on oletettu jossain olevan ”löysää”, jota on vaadittu poistettavaksi. Budjettivajeiden on väitetty johtuvan tuosta ”löysästä” tai ”laiskoista virkamiehistä”. En ole näihin oletuksiin uskonut, vaikka ainahan menoja tiuhalla kammalla käydään läpi.
Itse näen luottamushenkilön tehtävän vastuulliseksi myös sillä tavalla, että hänen on uskallettava tehdä päätöksiä vastoin ”yleistä mielipidettä”. Kuntalaiset harvoin tietävät, mikä on kunnan oikea taloustilanne, ja mitä ei vaihtoehdot tarkoittavat. Veronkorotuksia kammoksutaan, mutta hyviä palveluja halutaan.
Valtuusto päättää isoista ja tärkeistä asioista, se siis tekee vakavaa työtä, mutta on siellä aina tilaa myös huumorille. Se on eri asia, kuin näpertely muodollisten ”pilkunpaikkojen” kanssa, joiden viljelyä en ymmärrä. Turhan pitkiä ja turhia puheita nykyään joudutaan kuuntelemaan harvoin, mutta joskus kuitenkin. Hyvä puhe on nautinto kuulla.
Sekin erikoisuus meillä nyt on, että Eduskunnan puhemies, valtakunnan kakkosmies, keskustan Matti Vanhanen istuu valtuustomme eturivissä. Toki olisin toivonut oman puolueeni kokoomuksen henkilöä puhemieheksi, mutta paikallisylpeyttä saa silti tuntea.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.