Kuntalaisille saattaa olla yllättävä tieto, miten paljon kunta kantaa huolta hyvinvoinnistamme. Toki tiedetään kunnan olevan koulun, terveydenhuollon, liikuntapaikkojen ja turvallisuuden takana, mutta ei ehkä sitä, että kunnassa suunnitellaan jatkuvasti hyvinvointimme parantamista ja seurataan säännöllisesti sen toteutumista. Ja onhan meillä oikea hyvinvointilautakuntakin.

Hyvinvointimme voi siis parantua tietämättämme?

Nurmijärven kunnanvaltuusto kokoontui keskiviikkona vuoden viimeiseen istuntoon, jossa hyväksyttiin hyvinvointisuunnitelmien toteutumisen arviointi kolmen vuoden ajalta. Arvioinnin pohjalta uudessa suunnitelmassa pyritään heikkojen kohtien parantamiseen.

Arviointikertomus osoitti nurmijärveläisten voivan myös naapurikuntalaisiin verrattuna varsin hyvin, mutta parannettavaakin riittää. Muun muassa olemme ylipainoisia, tunnemme yksinäisyyttä ja liikumme liian vähän. Elämänlaadun koemme itse kuitenkin varsin hyväksi. Töitä meillä riittää, emmekä pelkää ruuan loppuvan.

Hyvinvointisuunnitelmat tehdään erikseen aikuisille ja nuorille. Nuorten hyvinvoinnin kehittlämiskohteina ensi vuonna ovat erityisesti lasten ja nuorten ruokailu, tunnetaidot ja yhteisöllisyys.

Suurta keskustelua hyvinvointi ei valtuustossa kirvoittanut. Riikka Raekannas korosti liikunnan merkitystä, liikunta kun vaikuttaa moneen hyvinvoinnin mittariin. Sirkka Rousu toi vanhusneuvoston terveiset, joita oli unohdettu kysyä arviointikertomusta laadittaessa.

Muutoin asialista oli lyhyt. Ensi vuoden kokousaikataulu vahvistettiin ja vastaus työllisyyskummitoiminnan käynnistämisen selvittämistä ehdottaneeseen aloitteeseen palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Syynä oli vastauksen puutteellisuus.

Vuosi 2019. Kokous päättyy perinteisesti kunnanjohtajan tilannekatsaukseen. Tällä kertaa Outi Mäkelällä oli kerrottavana vuodesta 2019 plussia ja miinuksia.

Pluspuolella oli paljon asioita, kuten kunnan viestinnän tehostaminen ja lisääntyminen monella tavalla, kuntabrändiä vahvistavat kampanjat, monet täällä esiintyneet valtakunnan viihdetähdet, Ryyppi-museo, kuntoportaat ja johtajien rekrytoinnit. Plussaksi voi sanoa myös kahden kunnan lukion hallinnollisen yhdistämisen. Toimipaikkoja lukiolla on kaksi.

Nuukaohjelman aikaansaaminen on sekin plussaa, varsinkin jos sitä kyetään lähivuosina noudattamaan.

Miinuspuolelle kunnanjohtaja mainitsi koulujen tulipalot ja sisäilmaongelmat sekä talouden ennätysalijäämän. Tilinpäätös uhkaa jäädä peräti 20 Me miinukselle. Siihen on useita syitä, suurimpana se tuttu erikoissairaanhoito.

Vuoden 2020 juhlanaihe tulee olemaan Seitsemän veljestä -kirja. Tuon Aleksis Kiven pääteoksen julkaisemisesta (1870) tulee kuluneeksi 150 vuotta. Sitä juhlitaan monin tavoin, ehkä kohokohtana on uusi Samuli Reunasen ohjaus 7 veljestä -näytelmästä Taaborin Kivi-juhlille. Kunnan brändiin 7 veljestä tullaan liittämään ehkä aikaisempaakin kiinteämmin.

Vajaan tunnin kokouksen jälkeen valtuutetut ja muut läsnä olleet saivat syödäkseen todella maukasta joulupuuroa tykötarpeineen.