Tyrmistyttävä muutto on ex-lahtelaisen, eläkkeellä olevan papin Tapani Tukiaisen kymmenes kirja.

Muutto alkaa niistä muuttajalle – varsinkin myöhemmällä iällä muuttavalle, usein isommasta pienempään menevälle – tuttuihin haasteisiin: mitä teen kirjoille, entä astioille ja huonekaluille jne. Haluaako lapset niitä vai onko mahdollista kierrättää? Huutokauppa, kirpputori… Miten käsittelen muistojani?

Tukiainen yhdistää yksityiskohdat ja ulkoiset arjen tapahtumat hänen sisäisiin tuntemuksiinsa ja toisaalta laajempiin yhteyksiin. Kirja on todellisuuspohjainen. Muuttoon voi lukija helposti samaistua, tuollaistahan se on. Muuton kautta tulee käsitellyksi koko elämänkaari, oma sekä lasten ja lastenlasten.

Tukiaisen teksti soljuu tajunnan ja elämän virtana päivästä toiseen. Lukija lähtee siihen melkein huomaamattaan mukaan.

Yksi juonen säie liittyy vuoden 2020 poikkeukselliseen kevääseen ja toinen kirjoittajan kotiutumiseen vaimonsa kanssa kokonaan uudelle paikkakunnalle.

Kaikki ei kuitenkaan mene kuten oli odotettu, toivottu ja suunniteltu. Kirjan nimi on Tyrmistyttävä muutto, ja sille tyrmistyttävällekin tuli yllättäen ja pyytämättä katetta.

Lopulta voi kysyä, mitä oikeastaan oli tapahtunut? Oliko tämä vain unta? Alkaako kaikki alusta? Kiehtova tarina ja lukukokemus! Tapahtumien kulkua lukija kuitenkaan tuskin kadehtii.

Tapani Tukiainen jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle Lahden seurakuntayhtymän johtavan sairaalapapin virasta. Jo töissä ollessaan hän aloitti pitkien jalan tehtyjen vaellusten tekemisen Nepalissa ja Euroopassa. Myös Santiago de Compostelan tie on hänelle tuttu. Tyrmistyttävä muutto on kertomus korona-aikaan sopivasti lähimatkasta.

Näistä vaelluksista Tapani T alkoi kirjoittamaan matkakertomuksia, joissa yhdistyvät matkan tapahtumat ja tuntemukset tarkkoihin havaintoihin. Yhtenä lankana kirjoissa ovat unet tai jokin kirjallisuudesta mukaan otettu henkilö. Mieli ja jalat saattavat kulkea eri teitä, ja kohtaavat jälleen.

Omakustannetta tuskin löytyy kirjakaupan hyllystä, mutta kirjaa voi kysyä osoitteesta www.valmiixi.fi

Juonipaljastus: tyrmäävä yllätys johtui vanhan talon kuntokartoituksesta...