Soten tarkoitus: Yhdenvertaiset palvelut kaikille verovaroin

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg puhui keskiviikkona Hiidenkiviseuroissa Klaukkalan kirkolla aiheesta Hyvinvointi ja osallisuus. Vähän teoreettiselta kuulostava aihe avautui hänen esitelmänsä aikana selkeäksi tavoitteeksi: Yhdenvertaiset palvelut kaikille verovaroin.

Nerg aloitti uudistuksen perustelemisen syrjäytymisestä, joka on suomalaisen yhteiskunnan pahin turvallisuusuhka tällä hetkellä.

Syrjäytymisen takana on monia tekijöitä, kuten työttömyys, masentuneisuus, yksinäisyys, taloudellinen eriarvoisuus…

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuudet ovat perinteisesti olleet luottamus ja palvelujen yhdenvertainen saatavuus, mutta nyt ne ovat horjumassa.

Kyetäänkö nuo vahvuudet säilyttämään tulevaisuudessa, kun rahat vähenevät, yhteinen arvopohja rapautuu, huoltosuhde (työssä käyvien määrä suhteessa lapsiin ja eläkeläisiin) heikkenee?

Heikkoutena on palvelujen tuottaminen pienissä yksiköissä. Yhteiskunta on siiloutunut, jolloin yhteistyön järjestäminen on vaikeata ellei mahdotonta.

****

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen eli soten tavoitteena on, että nuo palvelut kyettäisiin myös tulevaisuudessa takamaan yhdenvertaisesti kaikille käytettävissä olevilla resursseilla.

Palvelut on järjestettävä yhdessä. Tämän vuoksi tarvitaan suuremmat yksiköt, siis maakunnat, painotti Päivi Nerg.

Nerg korosti, että palvelut on järjestettävä ihminen keskiössä, ei viranomainen. Kyse ei ole vain organisaatiosta vaan toimintatapoja on uudistettava. Esimerkiksi digitalisaatio ja tekoälyn käyttö ovat tulossa, mutta uusia toimintoja on vaikea ottaa käyttöön kuntiin hajautuneessa järjestelmässä.

Kyse on todella isosta muutoksesta, myös rahassa mitaten eli 17.5 miljardista. Tavoitteesta ja tarpeesta vallitsee laaja yksimielisyys. Kritiikki on kohdistunut yksityiskohtiin.

Nerg piti tärkeänä, että nyt uskalletaan tehdä päätös asiassa.

”Näin päästään liikkeelle. Uudistus ei ole heti valmis, vaan sitä kehitetään matkan varrella.”

Nerg myös perusteli soteen liittyvää valinnanvapautta, joka täydentää peruspalveluja ja niiden saatavuutta. Keskustelussa käsiteltiin sitäkin, miten maaseutukylien yhteisöllisyys, toinen toisistamme huolehtiminen, saataisiin myös kaupunkikulttuuriin.

Alhainen syntyvyys huolestutti. ”Lapsen pitäisi olla ykkösasia.”

****

Hiidenkiviseurat on Herättäjäyhdistyksen paikallisosaston yhdessä seurakunnan kanssa jo useana vuonna elokuussa järjestämä tapahtuma, jossa aiheena on kulloinkin jokin ajankohtainen aihe. Tilaisuuden avannut Ilkka Mattila totesi, että herännäisyydessä eli körttiläisyydessä on aina oltu kiinnostuneita yhteiskunnallisiin asioihin. Hiidenkiviseuroihin on kutsuttu ihmisiä myös naapurikunnista.