Petteri Orpon voitto Alexander Stubbista toisella kierroksella oli selkeä, mutta ei murskaava 441 – 361. Jos 41 ääntä olisi siirtynyt Stubbille, ei puheenjohtaja olisi vaihtunut. Mutta ei jossitella, puolue siirtyi Orpon aikaan, mistä. joillekin tuli orpo olo, toisille tarkoitus toteutui.

Kokoomuksen Lappeenrannan puoluekokous sai suuren huomion puheenjohtajavalinnan johdosta ja paljon kiinnostavia puolia siinä olikin; osa oli nähtävissä kokouspaikalla, suuri osa jäävuoren tapaan pinnan alla suurimmalta julkisuudelta piilossa.

Ehdolla oli kolme erilaista henkilöä, vaikka suuria linjaeroja ei varsinkaan Stubbin ja Orpon kesken juuri liene. Elina Lepomäki erosi selvemmin miesehdokkaista. Hänellä oli paljon ajatuksia, mutta mielestäni hän ei ainakaan vielä ole puoluejohtajatyyppiä.

Tuntuma on, että Petteri Orpon kannatus oli hankittu ennen kokousta, Stubb ja Lepomäki lisäsivät kokouspaikalla suosiotaan. Stubb ja Lepomäki pitivät hyvät esittelypuheenvuorot. Stubb kumarsi lopuksi syvään. Orpo puhui enemmän varman päälle.

Alexin paras puhe

Hävityn vaalin jälkeen Alex piti parhaan puheensa ikinä ja paljasti mitalin toisen puolen: tunteet ja paineet. Onneksi sellainenkin puoli tuli näkyviin. Puoluetoiminta kun usein näyttäytyy vain tunteettomana ja sliipattuna kamppailuna vallasta tai vallan käyttönä tai sen peittelynä.

Sunnuntaina Petteri piti puolestaan kokoavan puheen, jossa puolueväkeä innostettiin töihin. Englanninkielinen tervehdyskin oli paikallaan – onhan kokoomus Suomen kansainvälisin puolue, mutta ruotsinkielinen osa puuttui. Sen olisin lisännyt, jos minulta olisi kysytty.

”Kansainvälinen ja uudistusmyönteinen arvopuolue.” Siinä kolme määrettä, joita minäkin kannatan. ”Paikallaan pysyvälle ulkoinen muutos on uhka”, totesi Orpo. ”Leikkauslistat eivät lopu, ellei taloutta saada nousuun.” Siksi on uskallettava uudistua!

Aloite on kentän ääni

Puoluekokouksen peruskauraa on aloitteiden käsittely. Prosessi etenee niin, että jäsenet/yhdistykset voivat tehdä aloitteita. Puoluehallitus käy ne etukäteen läpi ja antaa niistä selvityksen ehdottaen hyväksymistä tai hylkäämistä.

Puoluekokouksessa aloitteita käsitellään muun ohjelman lomassa. Aloitteita käydään pöntössä puolustamassa tai vastustamassa. Tarvittaessa äänestetään jaa- tai ei-lippua nostamalla. Nyt oli tehty 247 aloitetta.

Eniten huomiota etukäteen sai parin yhdistyksen esitys kansallislaulun vaihtamiseksi Finlandiaan. Kokous kaatoi sen selkeällä enemmistöllä.

Muita keskustelua herättäviä aihepiirejä olivat ainakin maanpuolustus, ammattiyhdistysten ja yritysten asema, opiskelumaailma ja alkoholipolitiikka, uhoa tyyliin "viina vapaaksi ja työehtosopimusten yleissitovuus nurin".  Jotain ne osoittavat, mutta usein realismi puuttuu. Aloitteet ovat varsinkin nuorille keino profiloitua ja harjoitella kokoustekniikkaa.

Nuoret ovat aina pari astetta radikaalimpia kuin muu kokousväki, mutta myös kokousten ilmapiirin väriläiskiä ja merkki elossa olevasta puolueesta.

Hyväksytty aloite ilmaisee kentän tahtoa. Yksi Lappeenrannassa hyväksytty aloite oli samppanjan saaminen ruokakauppoihin. Natoon liittyminen ”lähivuosina” voitti ajoituksen ”viivytyksettä”.

Vähän sitovampi kannanotto ovat ohjelmat. Nyt hyväksyttiin kunta- ja sivistys- sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohjelmat. Kenttäväki on osallistunut eri tavoin niiden laatimiseen.

Jos aloitteet ovat nuorten työvälineitä, ohjelmat ja kannanotot ovat sitä vanhemmille.

Kenellä parhaat bileet?

Parhaat bileet on vanhan oletuksen mukaan yksi kriteeri valita puolue. Kokoomus on ollut vahvoilla. Lappeenrannassa sitä puolta edustivat perjantai-illan puutarhajuhla ja lauantain iltajuhla. Jätin ne väliin, mutta niinpä jäi voimia istua kokoussalissa perjantaista sunnuntaihiin.

Suuret puoluekokoukset (Lappeenrannassa 1500 henkeä enimmillään, puolet äänivaltaisia) ovat yleensä ihailtavan hyvin järjestettyjä. Erinomaiset puheenjohtajat vetävät istuntoja leppoisasti, mutta riittävän jämäkästi ja sääntöjä noudattaen. Videot ja näytöt seinälle toimivat, ääni kuuluu ja kohokohdat osataan nostaa esiin. Puheet ovat nasevia.

Juhlavissa avajaisissa musisoi soittokunta ja sunnuntaina piti piispa aamuhartauden. Kokoomus on arvopuolue.